Quantcast
Channel: MÓN COBLA
Viewing all 122 articles
Browse latest View live

Cassà amb els seus músics

0
0
La 41a edició de la Nit dels Músics Cassanencs homenatja a Pere Mercader Andreu i Pere Mercader Terrades, grans músics i compositors de sardanes
Per llegir més cliqueu aquí

L’Escala i Calella comparteixen l’epicentre sardanístic del cap de setmana

Nova edició de la Cobla del Futur

0
0
gerard Montsech (2)
 
Gerard Montsech, instrumentista de tenora i saxo i dansaire de la colla Petits Amunt i Crits, de Terrassa:

“la cobla del futur ha sigut una experiència important en la meva vida en la qual he participat amb gent jove que toca instruments poc comuns a les escoles de música i que tenen ganes de tocar-los i estudiar-los”
 
 
 
 




Felip Vallejo
 
El passat 28 de maig es va celebrar el concert de presentació de la 4ª edició de La Cobla del Futur, on joves músics, després de dues jornades intenses d’assajos, pujaren a l’escenari al costat de La Principal de la Bisbal, sota la batuta de Francesc Cassú, director artístic del projecte.
 
Aquest és un projecte que va nèixer fa tres anys, impulsat per l’Ajuntament de Girona i l’Auditori amb el suport de la Cobla La Principal de la Bisbal. El seu objectiu és fer arribar a aquest col·lectiu d’estudiants el món dels instruments de la cobla i facilitar el seu contacte amb aquesta formació musical i la seva professionalització, mitjançant la formació d’una cobla de joves músics catalans.
 
Emmarcat dins la línia ‘Auditori Obert’ de projectes pedagògics de l’Auditori de Girona, va començar com un projecte dirigit a músics de les comarques gironines i, des de l’any passat, es va obrir la convocatòria a totes les escoles de cobla i als joves d’arreu de Catalunya i Catalunya Nord.
En aquesta edició s’han escollit 24 joves instrumentistes de cobla entre 15 i 22 anys provinents de diferents poblacions com Manresa, Palafolls, Roda de Ter i Rubí, entre altres. L’elecció s’ha fet a partir d’unes inscripcions on els aspirants han exposat tant els seus estudis musicals com l’experiència  en cobla o orquestra. El jurat de les proves ha estat format pels solistes de la Cobla la Principal de la Bisbal i pel seu director.
 
A diferència d’altres anys, el projecte pedagògic s’ha enfocat més en el treball col·lectiu de la cobla en comptes de la vessant individual. A més, la Cobla del Futur s’ha dividit en dues cobles diferents que han agafat el nom de músics gironins – la Cobla Xavier Montsalvatge i la Cobla Josep Viader- per així treballar el repertori a una, dues i tres cobles conjuntament amb La Principal de la Bisbal.
 
Vídeo | Introducció i dansa, esbós simfònic per a tres cobles, de Joaquim Serra. Cobles La Principal de la Bisbal, Josep Viader i Xavier Montsalvatge (vídeo de Pierre Vizentini)
 

 
 
ENTREVISTA
 
En Gerard Montsech,  instrumentista de tenora i saxo, és un dels participants d’aquest any en el projecte. Té 14 anys i viu a Rubí.
 
Que ha significat per a tu?
Per mi pertànyer a la cobla del futur 2016 ha sigut una experiència important en la meva vida en la qual he participat amb gent jove que toca instruments poc comú a les escoles de música i que tenen ganes de tocar-los i estudiar-los. També ha sigut un honor tocar amb la cobla La Principal De La Bisbal i encara més tocar obres com és el cas de “introducció i dansa” que només es pot tocar a tres cobles i és poc habitual sentir-ho.
 
Com ha estat la preparació?
Els assajos van ser llargs, ja que el divendres vam assajar 7 hores amb parcials de les fustes i el metall de cada cobla dirigits pels músics de La Principal de La Bisbal, al contrari de tots els altres que van ser amb el director. Ha resultat un esforç per mi i per la meva mare, ja que per poder estar a Girona per assajar els dos dies ens vam haver de quedar a dormir a Girona.
 
Parlem una mica de tu, com vas conèixer els instruments de cobla?
Jo vaig començar a ballar sardanes als 3 anys a l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits de Terrassa, junt amb els meus pares i la meva germana, amb qui, des de sempre, he anat a molts aplecs i ballades. Gràcies això tenim molt contacte i amistat amb músics, i d’aquesta manera i per la gran admiració que sento per l’Enric Ortí li vaig demanar que m’ensenyés a tocar la tenora. Així, i seguint els seus consells, al setembre de 2011 vaig començar el llenguatge musical a l’Escola Municipal de Música de Rubí i al curs següent l’Enric començava a fer-me classes de tenora.
 
I a partir d’aquí s’obre tot un món…
Sí. A l’estiu de 2013, aconsellat per l’Enric, vàrem comprar un saxo alt i vaig començar a tocar-lo de forma autodidacte i a la primavera de 2014 vaig entrar a la Banda de Música de Rubí. Uns mesos més tard, al desembre,  el meu company de banda em va comentar que buscaven un tenorista a una nova cobla que s’havia format a Sant Feliu de Llobregat anomenada Ciutat de les Roses on ell tocava el tible. Llavors els meus pares van parlar amb el director per explicar-li que només acabava de fer 13 anys, i ens va dir que tant era, que anés a fer una prova i be, actualment encara hi sóc.
 
Al maig de l’any passat em vaig presentar a les proves d’accés del conservatori de Sant Cugat acompanyat al piano pel meu gran amic i músic Lluís Alcalà obtenint una bona nota, on estic estudiant amb el saxo alt i llenguatge. Paral·lelament,  continuo amb la tenora amb el meu mestre.
 
I finalment, al juny del mateix any, desprès d’un concert amb la banda de Rubí i la col·laboració de la banda de Cerdanyola, em van proposar que anés a tocar també a Cerdanyola i al setembre hi vaig començar.
 
GERARDMONTSECHcoblaciutatdelesroses2016maigCOBLACIUTATDELESROSES
Cobla Ciutat de les Roses 2016 
 
I arriba La Cobla del Futur
Sí. L’any passat el meu pare es va assabentar del projecte, per aquell any ja no hi era a temps però ha estat pendent per la convocatòria d’enguany i va enviar el meu currículum. Al cap d’un temps el meu mestre ens va comentar que el director de la Principal de la Bisbal havia contactat amb ell per demanar-li referències sobre mi, si estava capacitat per participar en aquest projecte, i dies desprès en vam enviar tota la documentació per poder tocar.
 

 
Ara, quins projectes t’esperen?
Els dies  30 de Juny i 1 de Juliol tinc el concert amb la Banda de Cerdanyola als Jardins del Castell de Sant Marçal de Cerdanyola tocant obres com per exemple FireBird que és una obra molt tècnica i difícil de tocar. A mitjà termini continuar tocant a la Banda de Rubí, a la Banda de Cerdanyola i a la Cobla Ciutat De Les Roses.
 
 
Moltes gràcies Gerard, molts èxits en tots aquests projectes!

El monestir de Sant Pere de Casserres obre les portes pel 10è Aplec Comarcal d’Osona

0
0
Un concert amb la Principal de la Bisbal i la Mostra de Cultura Popular completen el cap de semana festiu
 
Monestir de Sant Pere de Casserres / Font: Ajuntament de Les Masies de Roda
Monestir de Sant Pere de Casserres / Font: Ajuntament de Les Masies de Roda

Felip Vallejo
 
L’any 2007 naixia, gràcies a l’impuls del Consell Comarcal d’Osona i per iniciativa de les entitats sardanistes de la comarca, l’Aplec Comarcal d’Osona. Aquesta desena edició s’encetarà avui dissabte a la tarda amb un concert de sardanes que oferirà La Principal de la Bisbal.
 
Els actes continuaran diumenge al matí amb un esmorzar popular, la Mostra de Cultura Popular, i, a les 12 del migdia. la primera ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Girona.
 
Després del dinar de germanor, serà torn per l’Aplec sardanista amb les cobles La Principal del Llobregat, Ciutat de Girona i Jovenívola de Sabadell. Cal destacar l’estrena de dues sardanes dels mestres Jordi Vilaró i Carles Santiago.
En el transcurs de l’Aplec s’homenatjarà al sardanista manlleuenc Josep Verdaguer i a Salvador Saumoy, promotor í representant de la cobla Jovenívola de Sabadell, que aquest any compleix 40 anys d’existència. També es lliurarà l’estendard de l’aplec a l’Ajuntament de Seva, municipi organitzador de l’11è Aplec Comarcal l’any 2017.

 Podeu veure el programa sencer
clicant aquí.

5 aplecs més omplen de sardanes el cap de setmana, repartits per tot el país



Aplec de Banyoles / Font Ràdio Banyoles

Comencem per aquesta nit a les poblacions d’Artés i Sant Andreu deLlavaneres on celebren les  44ena  i 40ena  edicions respectivament.
Demà destaca la 64ena edició de l’Aplec de Banyoles, tot un dia dedicat a la sardana i que inclou una fira-mercat de cultura popular amb la participació d’una desena d’entitats.
Les cobles La Principal de Porqueres, Mil.lenària i Bisbal Jove oferiran les 26 sardanes programades per l’ocasió. L’esbart Fontcoberta serà l’encarregat de tancar l’edició d’aquest any de l’Aplec. 

Montblanc, també  en sessions de matí i tarda, i Juneda, a partir de les 7 del vespre completen aquest atapeït cap de setmana sardanista, sense deixar de banda les nombroses ballades que s’organitzen per tot el territori i que es multipliquen en la temporada d’estiu. 
 
Com sempre, totes les activitats les teniu al web  http://fed.sardanista.cat

Sis propostes amb Cobla per a tots els gustos per aquest cap de setmana

0
0



Aquesta setmana ens porta 6 propostes que ens mostren els diferents registres musicals que la cobla està oferint avui en dia. Podrem sentir des de les sardanes més clàssiques fins a les cançons  de Jaume Sisa, Ovidi Montllor i Roger Mas, passant per la música d’Albert Guinovart i la banda sonora de la Patum de Berga.
 
Comencem per aquesta nit de dijous amb la cobla La Principal de la Bisbal i Els Cremats que presenten a Cassà de la Selva  “La Banda del País Petit”, un projecte iniciat el 2014,  amb “Que volen aquesta gent?”, un repàs a les cançons en català que han marcat a diferents generacions amb arranjaments per a cobla i veu. Aquí teniu un petit tast de l’espectacle:
 

 
Divendres podrem escollir entre dues propostes musicals força allunyades entre elles.  A la població de Castellar del Vallès música i dansa es fusionen en l’espectacle “Retrats d’un sentiment”, on l’espectador es transportat a un viatge als darrers 150 anys d‘història de Catalunya, on l’espectador podrà conèixer la realitat social i cultural del país en les diferents etapes que ha viscut  a través de la sardana. La cobla Marinada, amb la seva música, i la colla sardanista Violetes del Bosc, amb la dansa, acompanyen la interpretació d‘un text, escrit pel dramaturg Màrius Moneo. 
 
I a Ripoll, emmarcat en el 37è Festival Internacional de Música d’aquesta ciutat,  podrem gaudir del concert  “Sardanes i rapsòdies sobre temes de Mar i Cel i de la Patum” amb la cobla Sant Jordi, Albert Guinovart al piano i Percussions de Barcelona. 
 
Dissabte ens porta el que seria el plat fort de la setmana, el concert que ofereix Roger Mas+ Cobla Sant Jordi a la població Bagenca de Fonollosa dins el “Vesprades sota l’alzina” festival d’estiu que s’emmarca en l’entorn natural de la incomparable Alzina centenària del Mas Querol, Arbre Monumental de Catalunya. Ens oferirà  cançons de la seva discografia, peces inèdites i algunes versions d’altres autors i llengües. 

ROGER MAS

Pels amants de la sardana, a la mateixa hora, l’Agrupació Sardanista d’Artés, celebrarà el 50è aniversari de la fundació amb un concert de sardanes. Ens presentarà el disc commemoratiu de l’efemèride interpretat per les cobles La Principal de  la Bisbal i Berga Jove,  amb  sardanes demanades per la mateixa entitat i/o estrenades a la vila. 
 
I per completar el cap de setmana, que millor que ballar les sardanes que ens oferiran les cobles Jovenívola, Bellpuig Cobla, Ciutat de Girona i Sant Jordi al 63è Aplec de la Sardana de Ripoll que es celebrarà al llarg de tot el diumenge.   
 
AGENDA
14 de juliol
La Pral de la Bisbal + Els Cremats
22h | Cassà de la Selva
 
15 de juliol
“Retrats d’un sentiment”
21.30h | Castellar del Vallès
 
Sant Jordi + Albert Guinovart
22h | Ripoll
 
16 de juliol
Roger Mas + Sant Jordi
22h | Fonollosa
 
La Pral de la Bisbal + Berga Jove
21.30h | Artés
 
17 de juliol
63è Aplec de la Sardana de Ripoll
Matí i tarda | Passeig Ragull

Música de cobla i coral per tancar l'Aplec Internacional'16

0
0
Prop d'un miler de personen omplen la catedral de Perpinyà amb el concert cloenda d'aquest 29è Aplec Internacional

Adifolk


Prop d'un miler de personen omplen la catedral de Perpinyà es va omplí amb el concert de la coral Nou Horitzó, el Cor Joventut Tianenca i la Cobla Mil.lenària, que tancava aquest 29è Aplec Internacional 2016.
 
 
 
Divendres en la que fou la primera jornada de l’Aplec, l’Ajuntament de Perpinyà i la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà van acollí les inauguracions de les exposicions "Les grans forques" i "La Patum i altres patrimonis".
La jornada es va completà amb la conferència sobre el ritual del foc a càrrec de Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona.
 
Durant tot el dissabte,  la Plaça del Castellet i el centre històric de la ciutat van ser el punt de les activitats d’aquest 29è Aplec.
Durant tot el matí, les places de la ciutat van acollí les ballades de sardanes, falcons, cercaviles, esbarts, concerts. El plat fort va arribà  a partir de les 6 de la tarda, amb un espectacle tranversal de més de 5 hores amb la participació de tots els àmbits de la cultura popular catalana.
  


 
 

 
 
 
 
 


Arran de terra: Música de cobla i vi al Festival Pau Casals

0
0
Felip Vallejo

Dissabte  al vespre, en el marc del 36è Festival Internacional de Música Pau Casals, es va presentar a l’Auditori Pau Casals de la vila del Vendrell el concert Arran de terra: música i vi, a càrrec de la Cobla Maricel, sota la direcció de Francesc Gregori i acompanyada pels comentaris del music i pedagog David Puertas.
 
Al costat de clàssics com Llicorella de J. Garreta, Impressions camperoles de Joaquim Serra i  La fil·loxera de R. Viladesau vàrem gaudir de L’aplec del Vinyet, d’A. Català, o Vinyes del Penedès, de J. Marti,  obres que ens van apropar a una terra, el Penedès, i el seu vi, amb una degustació al final del concert, gentilesa del celler Jané Ventura.
 
David Puertas, en el programa de mà presentava així el concert: “El concert ha estat pensat a partir de l’ànim de compartir, de buscar complicitats, de viure conjuntament emocions i de fer-ho a partir de la música que neix de la terra, inspirada en aquest element màgic que és el vi. La música, com el vi, ha de viure un llarg procés abans no arriba al consumidor o espectador, i en totes les fases d’aquest procés es va enriquint i va conformant-se fins a assolir les característiques que tindrà quan es presenti davant del públic.
 
Per això, en aquest concert, s’ha tingut en compte la vida de les obres musicals des del moment en què van ser pensades, com han arribat a les mans dels músics, quina aproximació se n’ha fet, com s’han treballat, què han dit mentre s’assajaven i, finalment, com s’ofereixen al públic.”

Per acabar us deixem amb aquest vídeo enregistrat al mateix concert on podem escoltar a la cobla Maricel interpretant la sardana L’aplec del Vinyet, del mestre sitgetà Antoni Català.


LA COBLA PER LA INDEPENDÈNCIA JA ÉS A PUNT PER LA DIADA

0
0
La Plaça de Tetuan de Barcelona acollirà una nova “ballada per la independència” un cop finalitzada la gran manifestació
 
 
BALLADA PER LA INDEPENDÈNCIA 16
  
La ballada tindrà lloc a la plaça de Tetuan de Barcelona a les 18.30 hores, aproximadament en finalitzar l’acte oficial, just al costat de la Font de la sardana. Aquesta plaça correspon als Trams 41 i 42 de la manifestació.

Programa
Català a l’atac – Dani Gasulla
300 anys i punt – Xavi Capdevila
Sense por – Joan Lázaro
La realitat d’un somni – Xavier Forcada
Independansa – Jordi Paulí
Somni – Manel Saderra Puigferrer
 
Si encara no us heu inscrit a la manifestació, que enguany es durà  a terme simultàniament a Berga, Salt, Lleida, Tarragona i Barcelona, podeu fer-ho al següent enllaç: https://apunt.assemblea.cat/cat/inscripcions
 
Aquesta extraordinària ballada es sumarà al centenar que es celebraran per tot el país per celebrar la Diada. Al llarg d’aquest cap de setmana s’ha quasi quadruplicat el nombre de ballades programades  arreu del país, respecte a un altre qualsevol. A més d’un centenar de poblacions s’han programat ballades de sardanes per celebrar la Diada, segons la Confederació Sardanista de Catalunya. Així, dissabte a partir de la tarda ja es celebraran una vintena i diumenge  tota la resta repartida al llarg de tot el dia.
 
Podeu veure l’agenda complerta del cap de setmana en aquest enllaç: http://fed.sardanista.cat/
Ballada de la Diada 2015 / Font: F. Vallejo
                                       Ballada de la Diada 2015 / Font: F. Vallejo

La cobla Sant Jordi i Jordi Molina han presentat a la Fira Mediterrània els seus últims treballs

0
0
 
Així s’encenen al vent i Matèria del temps, així s’anomenen els dos enregistraments


Imatge del concert de Coses + cobla Sant Jordi / Font: Ton Rulló
 

Felip Vallejo

Ens ho va avançar Pep Moliner, responsable de promoció, difusió i comunicació i fiscornaire de la cobla Sant Jordi, l’històric grup de folk-rock català Coses i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona s’han unit en un espectacle que ofereix una lectura actualitzada dels temes més emblemàtics del repertori del grup. El resultat és el disc titulat Així s’encenen al vent que mostra una sonoritat nova fruit de la contundència, sensibilitat i el lligam amb la terra que aporta la cobla i que es va presentar ahir al migdia a Manresa.
 

 
Jordi Molina: “Molt il·lusionat amb aquest nou camí i amb moltes ganes de compartir-ho!”

L’instrumentista de tenora, compositor i director, Jordi Molina, ha presentat Matèria del temps, que com ell mateix explica és un pas endavant amb l’instrument que l’ha acompanyat tota la vida, la tenora. Per fer-ho possible, aquesta vegada s’ha envoltat d’un conjunt de músics (Joan Díaz, Ramon Prats, Franco Molinari, entre d’altres) per assolir la màxima amplitud de registres.
Jordi Molina, exposa en el llibret del seu disc compacte el següent: “Més enllà de les etiquetes i dels gèneres, sentirem música que ens connecta amb una terra, amb un país.

 En aquesta nova aventura, amb la producció i management de Seed Music, m’acompanyen grans músics: Joan Díaz (teclats i melòdica), Joan Aguiar (guitarra, guitarró, violí i mandola), Ramon Prats (bateria), Franco Molinari (contrabaix), Marc Vila (percussions) i Júlia Molina (veu). Molt il·lusionat amb aquest nou camí i amb moltes ganes de compartir-ho!”


Jordi Molina · Matèria del temps (teaser estiu 2016)

‘In Somni’ en gira

0
0

                           Imatge de l'espectacle / Font:Colla Sardanista Rosa de Reus

L’espectacle que fusiona la cobla amb el “hip-hop” i la música electrònica omple el Teatre Fortuny de Reus en el concert commemoratiu del 50è Aplec de la Sardana d’aquesta ciutat
 
 
El 2016 es compleixen 50 edicions de l’Aplec Baix Camp, celebrat durant el mes de setembre, dins els actes de la festa major de Misericòrdia de Reus. A més dels actes més protocol·laris, una aposta de la colla sardanista Rosa de Reus, organitzadora de l’aplec, ha estat aquest concert commemoratiu que lliga amb la tradició d’integrar altres formes de cultura popular de l’aplec reusenc, segons ens ha explicat Jordi Vallès, membre de la colla sardanista.
 
L’espectacle , una coproducció de l’Ajuntament de Barcelona, el Mercat de Les Flors i la Fira Mediterrània de Manresa, és fruit de l’estrena i l’èxit del laboratori de creació, fet a la Fira Mediterrània, que van realitzar la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i la companyia de dansa urbana Kulbik Dance el passat 2014.

 Amb la inclusió del Dj Mario Nieto al projecte es va estrenar la primera setmana d’octubre del 2015 al Mercat de les Flors i 10 dies més tard inaugurava la 18ena edició de la Fira Mediterrània de Manresa.
 
El resultat és un espectacle amb un fil narratiu (els somnis d’un jove a la seva habitació) i una dimensió teatral important. El ‘protagonista’ és el Dj Mario Nieto, que no només fa anar els plats en interacció amb els músics de la cobla sinó que encarna el nen somniador que va construint la història. Al seu voltant, els ballarins de Kulbik es mouen, inspirats en les històries d’algunes de les sardanes que sonen (‘Per tu ploro’, de Pep Ventura, ‘L’ermita vella’ o ‘Les quatre miniatures’ de Manuel Oltra, entre altres).
 
Per a la Cobla Sant Jordi ha aquest espectacle ha estat un nou “repte” dins d’una dilatada trajectòria de col·laboracions i experiments que transgredeixen l’hàbitat natural d’una formació de cobla. En aquest cas, una de les complexitats és que els músics han renunciat a dur faristol (per connectar amb la informalitat de la dansa urbana) i per tant han hagut d’aprendre de memòria totes les partitures. “Si ens ho hem d’aprendre, ho fem, si hem de saltar, ho fem, i si hem d’anar per terra, ho fem”, ha manifestat Pep Moliner responsable de promoció, difusió i comunicació i fiscornaire de la cobla Sant Jordi.
 


Propers concerts
Avui dissabte 15, ARTÉS
10 nit – Sala Dos de Gener

Diumenge 13 de noviembre, MATARÓ
7 tarda – Teatre Monumental

3 de febrer de 2017, SANT CUGAT DEL VALLÈS
Auditori de Sant Cugat

Marc Timón guanya el Premi Conrad Saló

0
0
El certamen es va resoldre diumenge amb el veredicte del jurat, després de la interpretació de les obres finalistes, en un acte celebrat a La Bisbal d’Empordà
 
Marc Timón recollint el premi / Font: La Pral de la Bisbal
                               Marc Timón recollint el premi / Font: La Pral de la Bisbal

Felip Vallejo

El compositor de Castelló d’Empúries va rebre el premi per la sardana Nostàlgies, dotat amb 1.800 euros. El premi popular, dotat amb 500 euros, el va recollir també Timón, amb la sardana Amor d’àvies, per decisió dels assistents a l’acte.
 El jurat, integrat per personalitats rellevants de la música catalana i la seva composició, ha estat format  per Josep Cassú, Francesc Cassú, Marcel Sabater, Xavi Molina i Eduard Prats.
 
L’Ajuntament de la Bisbal de l’Empordà, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, ha convocat la desena edició del concurs de composició de música per a cobla premi Mestre Conrad Saló, en memòria del mestre bisbalenc.
El concurs es convoca cada dos anys i està dotat d’un primer premi de 1.800 euros i un premi popular de 500 euros. L’objectiu del premi és facilitar la difusió de treballs pedagògics innovadors, ajudar els professionals en el camp de l’educació a millorar-ne la qualitat i facilitar la renovació pedagògica. Està obert a tots els compositors nacionals i estrangers.
 
Les cobles La Principal de la Bisbal, Bisbal Jove i la Cobla de l’Escola Municipal de Música Conrad Saló van interpretar diverses obres durant l’acte, entre les quals les sardanes finalistes.
 
El concert / Font: La Pral de la Bisbal

El concert / Font: La Pral de la Bisbal

La capitalitat sardanista de Figueres 2017 es presenta en societat

0
0
L'Ajuntament de Figueres ha presentat la primera part del programa que també acull la commemoració del bicentenari del naixement del músic figuerenc Pep Ventura

 

                                                         

FOTO: Ajuntament de Figueres


El programa presentat ahir al vespre a l’Auditori dels Caputxins és fruit del treball conjunt de les tres institucions promotores de la capitalitat figuerenca: la Confederació Sardanista de Catalunya, el Foment de la Sardana Pep Ventura i l'Ajuntament de la ciutat. 


Figueres es proclamarà Capital de la Sardana 2017 l'11 de març, amb un acte institucional a les onze del matí al teatre el Jardí de Figueres, en què es farà el traspàs de bandera per part de Mollerussa, capital 2016,  es llegirà el pregó, i s'estrenarà la sardana "Figueres, Capital de la Sardana 2017".


Per la tarda, la celebració continuarà amb la cercavila "Populària" pels carrers de la ciutat amb la participació de totes les entitats de cultura popular de Figueres, finalitzant la diada amb un espectacle-concert  amb les cobles Marinada i Bisbal Jove al teatre El Jardí.

 


Per donar el tret de sortida oficial a la celebració dels 200 anys del naixement de Pep Ventura, el 4 de febrer al teatre el Jardí tindrà lloc el concert "Tribut a Pep Ventura" a càrrec de la cobla-orquestra Montrgrins, que interpretarà obres del músic i compositor figuerenc, algunes d'elles inèdites, no totes sardanes, i sardanes d'altres autors dedicades a Pep Ventura.

 


D'entre els actes programats per aquest primer semestre, destacaquen també la 56a edició de l'Aplec de la Sardana el 21 de maig, amb les cobles Montgrins, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Bisbal Jove; les ballades i concerts-espectacles per a les fires i festes de la Santa Creu, els concerts de la Jove Orquestra de Figueres, la Coral Polifònica i la Coral Germanor Empordanesa que tindrà com a protagonistes la sardana i Pep Ventura.

 


A més a més, fins al juny, hi haurà concerts, ballades, trobades sardanistes, conferències, trobades d'esbarts, un concurs de fotografies i d'altres activitats que se celebren anualment però que enguany giraran entorn la sardana i Pep Ventura, com la Mostra Floral de les Fires i festes de la Santa Creu o la Fira del Llibre Vell.

 


En el transcurs de l’acte, el regidor de Cultura Popular i Festes Joaquim Felip ha explicat  que amb la celebració de Figueres, Capital de la Sardana 2017 i el bicentenari del naixement de Pep Ventura es pretén "posar en valor la rellevància social i patrimonial de la ciutat en la història de la sardana, projectar Figueres i l'Empordà com a epicentre de la dansa nacional, i recuperar i ampliar el públic sardanista".


L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip ha convidat els figuerencs i figuerenques a sumar-se en la celebració d'aquesta efemèride, que "ens permetrà reivindicar la vida i l'obra d'un músic rellevant per a la ciutat de Figueres i, alhora, recuperar la història d'una cultura popular que per a la societat del segle XIX va contribuir a l'avenç i el progrés de la Catalunya contemporània".


En l'acte també hi han intervingut el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, i la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat Segura, i hi han assistit el coordinador de la Comissió Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el coordinador del Departament de Cultura a Girona, Francesc Ten; la consellera comarcal de Cultura, Sonia Martínez; el regidor de Cultura Alfons Martínez; regidors del consistori i membres del comitè organitzador de Figueres, Capital de la Sardana 2017, i representats de les entitats i associacions de la ciutat.
 

La segona part del programa es presentarà el mes de juny.
 

                                                                  Font: Ajuntament de Figueres
                                                                                                

 

Sardaxou 10 i altres novetats discogràfiques

0
0
Aquest principi d'any ens porta 3 noves propostes musicals  enregistrades a finals de l'any passat

 
 Sardaxou 10, rock a ritme de sardana
 
 “Rock”,  així es diu  la nova proposta musical de la cobla Contemporània per aquest any que, com en tots els treballs  anteriors, presenta en format sardana seleccions de temes de la música nacional i internacional. En aquesta ocasió el rock és el protagonista,  aportant una nova manera de gaudir del so i dels instruments de la cobla.
La cobla Contemporània va començar aquesta experiència fa una dècada amb aquesta col·lecció de discs, entre els quals n'hi ha de dedicats a bandes sonores de cinema, a les cançons d'estiu o a la música tradicional catalana, entre d'altres.
El disc es va presentar el mateix dia 1 de gener a Castellbisbal.

 

Un Francolí a Ítaca, nou treball de la cobla Sant Jordi i la banda de flabiols Els Francolins
La segona proposta ens trasllada al 30è Tradicionàrius que ens   portarà al seu escenari del CAT, al barri de Gràcia de Barcelona, amb la presentació de l’últim treball discogràfic de la cobla Sant Jordi amb la banda de flabiols Els Francolins. Serà el proper  17 de març a les 10 de la nit.
Per anar fent boca podeu sentir una de les peces del disc, Samba al difunt, en el següent vídeo al mateix temps que mireu fotografies de l'enregistrament.  
 




Los Gazpacho i la cobla Bisbal Jove s’en van “ de copblas”
I per acabar aquesta ronda de novetats ens anem cap a terres gironines  on la rumba dels  Gazpatxo acompanyada per la sonoritat de la cobla Bisbal Jove sonarà el proper 31 de març a la sala La Mirona de Salt.
Presentaran el treball conjunt amb la cobla bisbalenca amb els seus temes “rumberus” i alguna versió amb arranjaments de Xavi Molina, director de la cobla i compositor.


 Nous Projectes per aquest 2017
Aquest cap de setmana passat  les cobla Mil·lenària i La Principal del Llobregat s'han tancat la sala La Unió de Céret per enregistrar un disc amb sardanes i obres de lliure composició a dues cobles. Amb obres de  Joubert, Vicens, Picamal, Ros-Marbà, Borgunyó, Serra fill, entre d'altres, sota la direcció de Jesús Ventura. Aquest CD ha estat gravat  amb l'ajuda del Foment de la sardana de Céret.

I a finals de mes els nois del GASP es retrobaran  per gravar el seu tercer volum de "Conectats".
Ja els coneixeu, Gasulla, Alcalà, Santiago i Paulí, 3 noms de prestigi de la composició sardanista actual. 

 


El so de la cobla Ciutat de Girona il.lustra musicalment l'espectacle que inaugura l'any Bertrana

0
0
Enguany es commemora el 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125è del de la seva filla Aurora
 
Músics, actriu i direcció de l'espectacle / Font: Ràdio Tordera
 
 
Exposicions, l’estrena d’un film que adapta la novel·la Josafat i un congrés acadèmic són només algunes de les activitats que ja hi ha previstes per descobrir, al llarg d’aquest any, la vida i l’obra dels dos autors cabdals de les lletres catalanes, Prudenci i Aurora Bertrana.
 
Tordera va ser ahir l’inici de l’ any Bertrana amb un espectacle literari-musical titulat “Més Bertrana, més!”, durant poc més d’una hora es va combinar la música en directe de la Cobla Ciutat de Girona i la projecció d’imatges inèdites amb la lectura dramatitzada, a càrrec de l’actriu Anna Farriol, de textos de Prudenci i d’Aurora Bertrana, filla de l’autor. El guió i  la recerca històrica i literària de l’acte va ser a càrrec del torderenc  Xavier Sanjuan.
El regidor de Cultura, Josep Llorens destacava la qualitat de l’acte que dona el tret de sortida a l’any Bertrana arreu de Catalunya.
 
El guió de l’espectacle (Xavier Masjuan) s’inspira en fragments de l’obra de Prudenci Bertrana i  textos extrets de la biografia escrita per la seva filla Aurora. Jesús Ventura, director de la Cobla Ciutat de Girona i autor musical de l’espectacle, hi ha introduït sardanes molt vinculades amb el novel·lista. Destaca, en aquest sentit, la cobla Alegroia, dedicada a Bertrana pel reputat compositor Cassià Casademont.

Paral·lelament, la
Fundació Prudenci Bertrana vetlla per difondre el llegat de l’escriptor torderenc i organitzar els Premis Prudenci Bertrana de novel·la, que enguany commemora el 50è certamen.

Seguint aquest
enllaç, podeu informar-vos de totes les activitats previstes en l’Any Bertrana.
 

Comença la temporada d’aplecs

0
0

Aplec de La Garriga / Font: Ajuntament de La Garriga
 
Felip Vallejo


Aquest any,  segons ens indica la Guia Sardanista de Catalunya es celebraran 160 aplecs al llarg de l’any, una xifra una mica inferior a la de l’any passat. No tots però tenen el mateix format en la seva durada: de mig dia o dia sencer, ni en el  nombre de les cobles que “s’apleguen”: De dos, tres o quatre cobles.
 
La temporada es va iniciar a Manlleu el passat diumenge 15 amb el 17è aplec d’hivern d’aquesta localitat osonenca. Un aplec de petit format que va comptar amb les cobles Sant Jordi i Jovenívola de Sabadell en sessió de tarda. 
Aquest cap de setmana tenim a l’abast els dos aplecs programats. Pel matí podrem ballar amb les cobles Sant Jordi i La Pral del Llobregat a la vila d'Òdena i per la tarda ens haurem de desplaçar fins a La Garriga per continuar ballant, que en aquesta ocasió serà amb les cobles Tres Vents i Jovenívola.  I així una llista ben llarga fins  l’últim de l’any que es celebrarà a Barcelona el 17 de desembre.


Si ens agraden els grans aplecs haurem d’esperar fins el 12 de febrer. L’Aplec de Navarcles serà el primer de la temporada amb 3 cobles a l’escenari, Marinada, Jovenívola i Lluïsos que  oferiren un total de 20 sardanes  al llarg de tota la tarda.

Agenda
29 de gener | Aplec d’Òdena
Cobles La Principal del Llobregat i Sant Jordi – Ciutat de Barcelona
A partir de 2/4 d’11 del matí a la Plaça del Mestre Vilavell


29 de gener | Aplec de La Garriga
Cobles La Principal del Llobregat i Sant Jordi – Ciutat de Barcelona
A partir de 2/4 de 5 de la tarda al Pavelló de Can Noguera


 

Podeu consultar el calendari de tot l’any a http://guia.sardanista.cat/.


 


TRET DE SORTIDA DE L’ANY PEP VENTURA

0
0
Amb la presentació del gegant del músic figuerenc ahir van començar els actes commemoratius del bicentenari del naixement del “Pep de la tenora” a la capital de l’Alt Empordà

 


                       Gegant “En Pep de la tenora” / Font:Jordi Gallegos



Felip Vallejo

 


Els  carrers per on va passejar el mestre Ventura van ser testimonis, ahir per la tarda,  de la presentació del gegant “En Pep de la Tenora” que donava el tret de sortida de l’any Pep Ventura (1817-2017). La cobla La Principal d’Olot va ser l’encarregada de fer ballar al gegant  amb l’estrena del ball del gegant “En Pep de la Tenora”, música que ha escrit expressament per l’ocasió l’autor figuerenc Ivó Jordà Álvarez.

 


El gegant ha estat Construït als tallers  Ventura-Hosta de Navata , que han fet la rèplica del bust cisellat per Llorenç Cairó.La figura, de més de 3 metres d'alçada, ballarà amb els Amics dels Gegants de Figueres.

 


Presentació d’una foto inèdita en el concert  ‘Tribut a Pep Ventura’
Figueres presentarà una foto inèdita del compositor en el marc del concert commemoratiu del bicentenari que es celebrarà  dissabte, a les 9 del vespre.


El Teatre Municipal el Jardí acollirà l’esdeveniment musical que s’oferirà amb la cobla-orquestra Montgrins. Un concert on hi predominaran les obres de Pep Venturai que inclourà algunes peces inèdites. La 1a part es dedicarà a les seves sardanesi la 2a se centrarà en altres tipus de composicions, com valsos o polquesi en sardanes dedicades a la figura delmestre. Seran obres d’autors com Ricard Viladesau o Enric Morera. La direcció musical del concert anirà a càrrec de Martí Camós i la presentació serà de Queralt Pedemonte.


Serà  a la mitja part   del concert quan  presentarà aquesta  segona foto  de Pep Ventura.



Explica Jaume Nonell, estudiós del món de la sardana, de cara a al bicentenari va estar buscant algun aspecte desconegut de Pep Ventura i a base de fer recerca va trobar aquesta imatge inèdita. Es tractat d’una imatge de mig cos, d’Antoni Masferrer, i devia ser presa cap als voltants de 1865. L’explicació completa del procés es pot llegir al número 300, corresponent als mesos de gener-febrer 2017 de la ‘Revista de Girona’.

Ambdós esdeveniments els organitza l’Ajuntament de Figueres, amb el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, i amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, en el marc del bicentenari de Pep Ventura i com a prèvia a Figueres, Capital de la Sardana 2017.


 

Tribut a Pep Ventura, el concert del bicentenari

0
0
El dia 4 de febrer de 2017, s'ha celebrat un dels actes més importants del bicentenari del naixement de Josep Mª Ventura i Casas, el concert "Tribut a Pep Ventura"
 
  
Text i imatges: Foment de la Sardana de Figueres
 
Un concert on la cobla-orquestra Montgrins ens ha delectat, amb la interpretació d'obres inèdites del músic entre sardanes i ballables i, s'ha tancat amb quatre sardanes dedicades al mestre de quatre compositors diferents.
Gràcies a l'Anna Costal, musicòloga, s'ha pogut accedir als arxius del centre de documentació de l'Orfeó Català, on està dipositada l'obra de Pep Ventura, aportant aquest material tan valuós que la cobla-orquestra Montgrins ens ha ofert.
El concert ha estat conduït per la jove Queralt Pedemonte que ens ha endinsat a cadascuna de les peces, fent-nos adonar d'aspectes ben representatius.
 
 
 

 
Perquè aquest és un dels objectius que ens hem proposat les tres entitats organitzadores (Ajuntament de Figueres, Confederació Sardanista de Catalunya i Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres) : recuperar la figura - trajectòria i obra - de Pep Ventura, per donar-li el lloc que li pertoca entre els músics cabdals del País, i especialment recuperar la seva música, sobretot la que va més enllà de les sardanes conegudes, i que les generacions actuals desconeixem i tenim totalment oblidada.  
 
 
I en aquesta celebració d'aniversari, no hi podia faltar un regal. En Jaume Nonell, sabadellenc i estudiós del món de la sardana, ha volgut fer la presentació pública de la seva darrera troballa, una foto desconeguda de Pep Ventura, feta pel fotògraf figuerenc Antoni Masferrer cap a 1865. I com havia de ser, aquest nou retrat, s'ha presentat a Figueres, dins el marc de la celebració del bicentenari de Pep Ventura.
 

L’APLEC INTERNACIONAL JA TE CARTELL

0
0
La colla sardanista Xàldiga i la Cobla que Volta al Món seran els encarregats de portar  la música i la dansa de la sardana al festival itinerant de cultura popular catalana


Els dies 30 de juny, 1 i 2 de juliol la ciutat d’Ostrava acollirà la 30ena edició emmarcat dins el prestigiós “The Festival in the Streets”


 



Adifolk i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van presentar ahir el 30è Aplec Internacional 2017 · Ostrava (República Txeca), amb l'assistència de la representació institucional de la ciutat d'Ostrava.


A l’acte  celebrat al Palau Moja de Barcelona, es va donar a conèixer el nou model de l’Aplec Internacional,  així com el logotip d’aquesta 30ena edició, el programa previst i els grups que han estat seleccionats per representar la cultura popular catalana a la ciutat txeca. Els representants d’Ostrava desplaçats  fins a Barcelona, van mostrar l’ interès que té la ciutat per acollir l’Aplec Internacional en el marc del festival més important que celebren anualment: “The Festival in the Streets” que es va iniciar pels carrers del cor de la ciutat d’Ostrava com a complement del gran festival  de world music “Colours of Ostrava”.


Actualment  “The Festival in the Streets” és un festival independent, amb una durada de dos dies sencers en què el centre d’Ostrava es transforma en una gran festa amb una àmplia gamma d'activitats diferents, com concerts d'artistes txecs o internacionals, teatre de carrer, tallers, concursos, esports i jocs.
L’afluència de públic és al voltant dels 30-40 mil visitants, provinents de tota la República Txeca, fet que el converteix en un dels festivals més grans del país.


Aquest any el festival acull el 30è Aplec Internacional i es durà a terme a la plaça principal d'Ostrava, al parc del "Prat Negre" i al Castell, el divendres 30 de juny i el dissabte 1 de juliol.


Ostrava organitza cada estiu un multitudinari festival de world music: el " Festival of Colours", el qual ve precedit per un festival d'arts de carrer. Les dues Universitats d’Ostrava oferiran un seguit d’esdeveniments científics i esportius, i les institucions culturals de la ciutat, com la Galeria de Belles Arts i el Museu de la Ciutat d’Ostrava, inclouran els seus actes al programa del festival.


Aquest tipus de manifestacions, world music i arts de carrer, en els quals la cultura popular s'integra totalment, és el futur pròxim de l'Aplec Internacional.


Imatge de la ciutat d'Ostrava
Podeu veure tota la programació i els grups participants a www.adifolk,cat
 

OLESA ESTÀ D'ANIVERSARI

0
0

 
Pere Salvador, president d’Olesa Sardanista:


 El bon moment que viu la sardana i l'entitat a Olesa ens fa tenir el coratge d'organitzar una programació de primera per aquest 60è Aniversari”.



 
 
Felip Vallejo
 
Aquest any, Olesa Sardanista celebra el seu 60è aniversari de vida, hi ho fa amb  més d’una trentena de propostes per a tots els públics  que van engegar el passat 21 de gener  al Teatre de la Passió amb l’espectacle inaugural, amb l’Esbart Olesà i  la Cobla Vila d’Olesa,  que celebra el seus 25 anys de vida.

L’acte va serví també per retre homenatge a “aquella colla de joves plens d’entusiasme i vitalitat que va iniciar un projecte que avui celebra 60 anys” ,segons  explica Pere Salvador, president d’Olesa Sardanista, “ i que han esdevingut l’embrió d’un projecte que ha tornat a posar Olesa al calendari sardanista”.


I és que Olesa acollirà durant aquest any l’estrena a les comarques de Barcelona de l’espectacle Tututs amb la Cobla Bisbal Jove (19 febrer), la Final de la Sardana de l’Any (13 maig), l’estrena de l’espectacle Gira i  Gira de la Bellpuig Cobla i els Polcasol3, el concert de Mesclat i la Cobla Catalana dels Sons Essencials, el de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi,  al marge de les nombroses ballades a plaça i d’altres propostes i sorpreses pendentsd’anunciar.


Aplec d'Hivern celebrat el passat 5 de febrer
 
Així, divendres passat ja vam poder veure com “es trencaven tòpics”  amb la projecció del documental "Descobrint la sardana, més enllà dels tòpics" de Local Audiovisual que va servir per encetar una conversa entre els membres de la taula convidats per l'ACF Olesa Sardanista, Roger Marín, productor del documental, Víctor Rodríguez, dinamitzador sardanista de la Garriga i Marc Rovira, fotògraf i responsable de comunicació de la Federació Sardanista de Lleida, i el públic assistent.


Durant una hora es va parlar de la situació del sardanisme actual, dels reptes de futur que té, i de si realment es fa, o no, el necessari per aconseguir-los. Regeneració, generositat, esforç, constància, treball en xarxa, nous públics, infants.... paraules que van sortir força sovint, on va quedar clar, que el sardanisme ha de tenir un lloc als mitjans i a la vida cultural, però no pel simple fet de ser el que som, sinó perquè s’hi presentin propostes innovadores, atractives i de qualitat.


Per a cloure l'acte, es va presentar l'exposició "La sardana, tradició o esport" del fotògraf Marc Rovira, inaugurada a Mollerussa amb motiu de la seva capitalitat de la sardana, exposició, que retrata el paral·lelisme entre la sardana esportiva - de competició- i qualsevol altre esport. Aquesta mostra es podrà veure a la Casa de la Cultura fins al dia 19 de febrer.


La pròxima conferència serà el dissabte 11 de març a càrrec d'Anna Costal, musicòloga i professora de l'ESMUC. “«Per ser una dona toques prou bé». Música i gènere en el cas paradigmàtic de la cobla”. En acabar, hi haurà un tastet musical femení a càrrec de membres actuals i antics  de la Cobla Vila d'Olesa. L'acte serà gratuït.


Podeu anar seguint tota la programació en aquest enllaç.


Per acabar parlem amb Pere Salvador del llarg recorregut  d’Olesa Sardanista:


l'ACF Olesa Sardanista es va fundà  l'any 1957 per una bona colla de joves que volien tenir una programació estable de ballades a la Vila.
Durant els primers anys aquests joves estaven agrupats en dues colles, "Lliri Blanc" i "Dansaires Olesans", on a part de les ballades i cursets per a nens, també s'organitzà fins a principis dels 70 el Concurs de Colles Sardanistes. S'acaben els concursos, però es segueix amb la "Diada Sardanista" que acabarà convertint-se en l'actual "Aplec de la Sardana" que enguany arriba a la seva 37a edició”.


I es crea la cobla Vila d’Olesa .....


 “Sí, una de les apostes més destacades ha estat sens dubte la de crear una cobla. A finals dels anys 80 la junta del moment  va engegar unes  beques pels estudiants de música i adquirí per a l'Escola de Música Municipal instruments de cobla  per als seus alumnes. Tot aquest esforç va tenir els seu fruit, i durant l'Aplec de 1992 es presenta la Cobla Vila d'Olesa, que enguany celebra el seu 25è aniversari”.


Com viu l’entitat aquests últims 20 anys?


“Com moltes Agrupacions, durant el tombant de segle van ser anys difícils, veient com les places perdien balladors.  Però cap al 2010 amb la renovació de la junta es decideix treballar per posar a la sardana dins de l'agenda cultural de la vila i normalitzar-la com una activitat cultural més. Resultat d'això, s'ha doblat pràcticament l'activitat sardanista a la vila i la sardana està més present que mai dins el calendari festiu d'Olesa. El bon moment que viu la sardana i l'entitat a Olesa ens fa tenir el coratge d'organitzar una programació de primera per aquest 60è Aniversari”.


Moltes gràcies Pere, felicitats per l’aniversari i la programació que ens heu preparat per aquest any.

 

Francesc Civil protagonista del 4art volum de la col.lecció Fonoteca de cobla

0
0
Serà presentat aquest dissabte en un concert a l’auditori de Girona

 
Organista, pianista, compositor, pedagog i  crític musical, Francesc Civil (Molins de Rei 1895 - Girona, 1990) compta amb gairebé més de 400 obres al seu catàleg, encara majoritàriament per descobrir. Pel que fa a la composició de sardanes es tenen comptabilitzades 26 per a cobla i 9 escrites per a altres formacions, segons l’entitat músics per la cobla.

A més de la música de Francesc Civil, la cobla Ciutat de Girona impulsora d’aquesta col.lecció, interpretarà obres del músic gironí Josep Viader que serviran per homenatjar-lo amb motiu del centenari del seu naixement, J. Serra, J.Mª Bernat i F. Cassú.  També gaudirem de la participació de la  Capella Polifònica de Girona.

AGENDA
25/02/2017
Hora d'inici: 19:00
Lloc: AUDITORI Sala Cambra
 
Viewing all 122 articles
Browse latest View live