Quantcast
Channel: MÓN COBLA

La cobla i la sardana a la Cloenda del 19è Congrés Mundial de Carillonistes

$
0
0
                                          Foto: Confederació Sardanista de Catalunya
El Congrés que es celebra periòdicament en una ciutat diferent ha escollit enguany la ciutat comtal per ser la seva seu en el marc del 24è Festival Internacional de Carrilló de Barcelona
De l’1 al 5 de juliol, diferents concerts de carrilló escampats per tota la ciutat han acompanyat els diferents debats i conferències celebrats en el marc d’aquest congrés. El plat fort ha estat el  concert de cloenda celebrat  dimecres, al vespre davant de la Catedral de Barcelona. Amb el  títol ‘Catalunya al món: cobla i carilló’,  on el carilló mòbil de Douai – França i el carilló mòbil Lusitanus – Portugal  van sonar acompanyats de la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. A l’acte també hi van participar les parelles de gegants del Pi, de Sant Roc de la plaça Nova, de santa maria del Mar i de Sant Jaume, la colla sardanista Mare Nostrum, l’Esbart Català de Dansaires  i  els Castellers de Barcelona, i fou dirigit per Marc Timón, reconegut músic i compositor, actual primer tible de la cobla Sant Jordi;  i Joan Gómez, director musical de l’Esbart Català de Dansaires.
 
Al llarg del concert es varen poder escoltar diverses sardanes, Per tu ploro Toc d’oració, de Pep Ventura, Mas Lloreda de Ricard Viladesau, el poema simfònic de Joaquim Serra Puigsoliu, Balls de gegants, de bastons, entre altres. L’esdeveniment es va cloure amb  l’estrena de The Strange Case of the Magic Carillon – The Legend of the Emporion Epic Bells,  obra composada per  Marc Timón, escrita  per a 2 carillons, cobla, percussió i les campanes de la Catedral.

Concert de cobla, cor i colles sardanistes a la Diada d'adifolk a Perpinyà

$
0
0
L’Ajuntament de Perpinyà i Adifolk han engegat la DAP’17 · 1ª Diada d’Adifolk amb el propòsit de convertir-se cada darrer cap de setmana de juliol en capital de la cultura popular catalana
 

Concert de música catalana a la Catedral de Perpinyà /Font: Coral Nou Horitzó
 
Una trentena de grups de tots els àmbits de la cultura popular s’han donat cita a la capital de la Catalunya Nord aquest cap de semana en un esdeveniment que començà divendres amb música al carrer i va finalitzar a la nit de dissabte amb una cloenda de foc a la plaça de la Gambetta.

 


Aquesta primera edició ha inclòs la proclamació de Perpinyà com la 1a ciutat gitanera, una cita que va aplegà al matí de dissabte uns 400 dansaires de 14 poblacions catalanes en una  iniciativa de l’Agrupació de Colles de Balls de Gitanes del Vallès.

La sardana tancà la sessió matinal amb una ballada de les 4 colles participants, la Cireres de Ceret, la Nova Tarragona Dansa, la Lira Vendrellenca, i la Blanca Espurna, de la vila de Sitges.

  La cobla Ciutat de Granollers fou l'encarregada d'amenitzar la jornada. 


A la tarda a l'Ajuntament hi va haver la recepció institucional als grups participants, amb un intercanvi d’obsequis i recordatoris de la Diada.

 


La música tornà a agafar protagonisme en el concert celebrat al vespre a la catedral de la ciutat  amb la cobla Mil·lenària i la coral Nou Horitzó de Sant Vicenç de Castellet. El punt àlgid arribà a la part final d'aquest amb la interpretació de les sardanes Per tu ploro i La Santa Espina i on les quatre colles sardanistes abans esmentades s’afegiren a l’espectacle.


A la sortida, el foc va cloure aquesta 1a Diada Adifolk a Perpinyà.


 

Èxit del festival Amb so de cobla que reuneix uns 4000 espectadors en la seva primera edició

$
0
0

Gazpacho + Bisbal Jove / Font: Totistar 
Ràdio Palamós
 
L'organització del festival està molt satisfeta amb aquesta primera edició del certamen que ha portat a Palamós del que ha reunit en total uns 4.000 espectadors. ‘Amb so de cobla’ és el primer festival a Catalunya dedicat a aquest gènere musical i ha volgut demostrar que la cobla és un so que es pot adaptar i fusionar en múltiples fórmules. Una posada al dia combinant tradició i modernitat.


El festival 'Amb so de cobla' va tancar portes el passat dia 6 amb unes classes magistrals a càrrec de músics com Jordi Gallart, Pep Moliner o el mateix Jordi Molina i amb dues audicions de sardanes al passeig del Mar de Palamós. Aquesta primera edició del festival començà el 29 de juliol amb l´actuació de Cris Juanico, i ha comptat entre altres amb  les veus de Roger Mas, acompanyat de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Gazpacho + la Bisbal Jove i Jordi Molina. Un cartell de luxe que ha aconseguit un doble objectiu: fusionar la cobla amb d’altres estils i captar més públic. Francesc Subirats és el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palamós.

 

 


Roger Mas + Sant Jordi / Font: Xavi Lloveras 

Catalunya té un ampli catàleg de festivals musicals temàtics però, fins ara, cap dedicat específicament a la música de cobla. Ara s’ha omplert aquest buit amb el festival 'Amb so de cobla'. Palamós hi ha posat els escenaris i, segons el seu regidor de Cultura, Francesc Subirats, espera poder-ho fer molts més anys.


 



El festival ha inclòs també actes ja clàssics a Palamós com el 49è Aplec de la Sardana o el Concert de Sardanes de la Costa Brava. 'Amb so de cobla'és una iniciativa de la Generalitat, l'Ajuntament de Palamós i l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, amb la col•laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya i de la Diputació de Girona.

Galdric Vicens i Ultano Gómez premis Ceret-Banyoles 2017

$
0
0
      
El compositor Galdric Vicens ha guanyat, amb la sardana The legend of the butterfly, el Premi Popular del 33è Certamen musical Ceret-Banyoles de composició per a cobla, mentre que el Premi del Jurat ha sigut ex aequo per al citat compositor amb aquesta peça i per a Ultano Gómez Ponseti, amb la sardana titulada Júlia G.
 
El concert final ha anat a càrrec de la cobla Mil·lenària, que ha interpretat les 5 peces finalistes. Les altres obres seleccionades per a aquest concert han sigut Ailyny i Arlet, de Jaume Cristau; La sardana de l'anell de les fades, de Daniel Gasullai Et in arcadia eco, d'Olivier Marqués. Com és habitual, després de la interpretació de les obres el jurat s'ha reunit per decidir l'obra guanyadora.
 

Per a Galdric Vicens "ha sigut una sorpresa aconseguir rebre els Premis, però estic molt feliç, ja que
la meva sardana la van apreciar els professionals, però també el públic sardanista". També considera que tant la seva sardana com la de Ultano Gómez tenen un estil similar, "ben construïda i emocional".
L'autor rossellonès Galdric Vicens és conegut al món de la sardana com a intèrpret de la cobla Mil·lenària i com a compositor, a banda del seu vessant de saxofonista. Però Ultano Gómez és un nom poc prodigat. Ultano Gómez és professor de llenguatge musical, cambres i piano a l'Escola Municipal de Música de Banyoles des del 1990. També és pianista, compositor i arranjador. Així, a part de crear sardanes també ha treballat música per a cinema i teatre i és arranjador musical per a temes musicals de l'editorial Cruïlla. A més a més, va guanyar el 2n premi al Concurs Francesc Basil de Figueres del 2001, amb la sardana Petita Clàudia i el Premi SGAE del 2005 amb la sardana La primera volada.
 
Ultano Gómez apunta que "vaig tenir la sorpresa de saber que era finalista i després, durant l'anunci del veredicte del jurat, veus que vas pujant fins a ser primer i això va ser realment emocionant per a mi, malgrat compartir el premi amb un altre compositor". Aquest premi l'impulsarà a seguir desenvolupant la seva parcel·la de compositor. I és que com explica, a l'hora de composar sardanes no s'inspira en "altres sardanes, sinó que deixo córrer la creativitat i imaginació per crear les melodies, i la meva formació clàssica i moderna per a establir tot el teixit harmònic". Per a instrumentar-les, en canvi, reconeix que "tinc bones obres de referència que m'ajuden en aquesta parcel·la, com les de Ricard Viladesau i Juli Garreta, per citar-ne alguns. Però també és veritat que, durant la composició, els dos aspectes es van entrellaçant".
A l'hora de descriure la seva sardana Júlia G Ultano Gómez indica que, en estar dedicada a la seva 2a filla, de 6 anys, havia de tenir elements melòdics simples i entenedors. Però reconeix que "m'agrada que les meves obres estiguin ben treballades a nivell d'harmonia. Així, és una sardana amb melodies senzilles, però amb harmonies interessants".

 
Ultano Gómez també remarca que "tinc pensat dedicar-me tant com pugui a la composició, incloent les sardanes. Aquest gènere, i la música per a cobla en general, m'agrada per diverses raons: perquè forma part de la cultura popular del meu país, perquè està bé que el repertori es vagi actualitzant i innovant, i perquè hi ha força possibilitats de poder sentir una obra pròpia, o bé perquè participes en un concurs, o bé perquè una cobla té el gust de provar-la. I aquest fet és una important fita per a un compositor".

 
Aquest concert ha sigut el punt final culminant a un cap de setmana plenament sardanista a la vila de Ceret. Així, dissabte, 4 de novembre s'ha presentat la traducció del llibre País de sardana, i a la tarda s'ha celebrat el darrer concurs del Campionat de Catalunya Individual de sardanes revesses. Diumenge, 5 de novembre al matí hi ha hagut una ballada. De fet, en el marc de l'alternança entre Banyoles i Ceret per acollir aquest certamen, la població rossellonesa, amfitriona d'enguany, ha aprofitat l'esdeveniment per cloure la celebració dels 60 anys del Foment Sardanista de Ceret.
Els premis Ceret-Banyoles es convoquen cada any, alternativament, des de Ceret i des de Banyoles. Quan correspon a la vila rossellonesa, la convocatòria és per a sardanes, mentre que quan correspon a Banyoles es focalitza en obres de concert per a cobla que no siguin sardanes. El concurs de composició Ceret-Banyoles acumula més de 80 sardanes i 60 obres simfòniques per a cobla premiades i estrenades, i més de 200.000 € € repartits en premis. Juntament amb la seva història i els compositors que hi han aconseguit guanyar és un dels certamens musicals per a cobla de referència del país.

novetats discogràfiques per regalar aquests nadals

$
0
0
 
'Cremallera a l'infinit'Jaume Cristau
Cremallera a l'infinités el títol del nou disc de Jaume Cristau, ja disponible. Es tracta d'un recull de 15 sardanes dedicades a entitats i persones. La part musical va a càrrec de La Principal de la Bisbal i es pot comprar a través d'aquesta formació musical.


El volum recopila fins a 15 peces que els seus destinataris n'han impulsat la gravació. Així, s'hi poden trobar títols com la que bateja el disc, Cremallera a l'infinit, dedicada a un amic seu escultor que va crear l'obra d'una cremallera gegant que dóna la benvinguda a Figueres; Cor de violí, dedicada a Agapit Torrent; Elena, a la filla d'un amic, o Juanito (malgrat al disc hi consti Juanita), per a un amic seu, entre d'altres títols. Aquestes dedicatòries es poden conèixer gràcies a les explicacions que incorpora el disc amb un llibret intern.


El disc l'ha editat Audiovisuals de Sarrià i se n'han fet 500 còpies. La gravació ha estat possible gràcies a les subvencions per a l'edició de nous discs que ha impulsat enguany la Confederació Sardanista de Catalunya. Amb aquest projecte s'han editat una vintena de discs i un llibre. Es pot obtenir més informació de com funciona aquest projecte d'ajuda discogràfica a través del correu de la secretaria de la Confederació Sardanista de Catalunya: info@conf.sardanista.cat.
 



'La Sardana, camí de la UNESCO', el regal de Nadal més catalanista

El disc La Sardana, camí de la UNESCO es postula com un regal molt adient per al Tió de Nadal, o per a la Nit de Reis, tant per a sardanistes com a no sardanistes apassionats per Catalunya i la seva tradició. En l'actual context polític i cultural, i amb les diverses accions per recaptar fons per gestionar la candidatura de la sardana com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat, la compra d'aquest disc acompleix aquest doble objectiu de compromís.


El seu preu és de només 10 € i es pot aconseguir a través de la Confederació Sardanista de Catalunya. Així, l'enregistrament es pot encarregar a través del correu electrònic info@conf.sardanista.cat o al telèfon 93 319 76 37. Al cost cal afegir-hi les despeses d'enviament.


La Sardana, camí de la UNESCO conté 11 títols diferents amb obres per a cobla, com la sardana Cala Romana, de Tomàs Gil i Membrado; la polka Trio d'oiseaux, de Jules Pillevestre; el poema simfònic L'Aplec, d'Agustí Borgunyó; el poema simfonico-coblístic La processó, de Xavier Pagès o la sardana Somni, de Manel Saderra i Puigferrer. Totes les peces són gravacions de les diverses Finals del concurs La Sardana de l'Any i suposen un emocionant recorregut sonor pel món de la cobla.


Amb els fons recopilats per la venda del disc, entre d'altres vies, es podrà treballar amb garanties les diverses tasques d'assessorament i gestió perquè la sardana sigui Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Així, el llibret del disc té una àmplia explicació sobre els procediments que cal seguir per a l'obtenció d'aquest títol. Igualment hi ha un text amb dades sobre la importància de la sardana perquè tothom que rebi el disc s'adoni i sigui conscient de les magnituds que mou el nostre col·lectiu. Per això el volum és ideal tant per a sardanistes com a no sardanistes per reivindicar-nos.


Surt a la llum la Guia Sardanista 2018

$
0
0

L’Auditori Caputxins de Figueres ha sigut l’escenari de la presentació de la Guia Sardanista 2018, el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes de l’any de Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya. S’hi presenten en ordre cronològic els aplecs i concursos de colles que se celebren al territori, la població on es desenvolupa, l’hora, l’indret i les cobles que hi actuaran.

A l’esdeveniment hi ha assistit el regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip; el subdirector de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Antoni Herrera; la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, Montserrat Mauné; el coordinador de la iniciativa Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres autoritats municipals i representants del món de la sardana.

La presentació s’ha celebrat a Figueres com a Capital de la Sardana i en el marc del bicentenari del naixement de Pep Ventura, pare de la sardana moderna. L’esdeveniment ha comptat amb una actuació del grup d’havaneres Port-Bo, fundadors de la cantada de Calella de Palafrugell.

A la Guia Sardanista d’enguany hi consten fins a 155 aplecs de sardanes i 49 concursos de colles de sardana esportiva, i un llistat ordenat per territoris amb d'altres esdeveniments sardanistes d'interès. Malgrat tot, s’hi recull només una petita part dels més de 3.000 actes sardanistes que se celebren cada any al llarg de tot el territori, i que es poden consultar a l’agenda de www.portalsardanista.cat.

Amb una tirada de 15.000 exemplars aquestes guies es podran aconseguir a través de les organitzacions territorials dels Aplecs, al Palau Robert de Barcelona, al Palau de la Virreina de Barcelona, a diverses oficines de turisme d’arreu de Catalunya, a la Casa de la Sardana (seu de la Confederació Sardanista de Catalunya) i a la seu de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS).

La Confederació Sardanista de Catalunya és l’encarregada de coordinar i editar cada any la Guia, confeccionada per les diverses territorials d’Aplecs, la Federació Sardanista del Rosselló i la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. La seva edició compta amb el patrocini de San Miguel.

El document també es pot consultar en format de lectura a www.portalsardanita.cat, la pàgina electrònica que recull bona part dels serveis que oferiex la Confederació Sardanista de Catalunya.

 


 


 


 

ENGEGA L'ANY VILADESAU EN EL CENTENARI DEL PRINCEP DE LA TENORA

$
0
0

Acte de presentació a Calonge / Font: Museu de la Medierrania
 
Coincidint amb el centenari del seu naixement, aquest any es celebra l'Any Viladesau, en record del gran intèrpret de tenora  i compositor de sardanes Ricard Viladesau ( 1918 – 2018). Al llarg de 12 mesos Calonge, la seva vila natal , serà l'eix de les activitats destinades a recordar i difondre la figura del “Princep de la tenora” anomenat així per Pau Casals en una programació sota l’organització de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona.


La primera de les activitats serà el proper 16 de març, a la Biblioteca Pere Caner de Calonge, on s’ha programat una Taula rodona sota el  títol “La música de Ricard Viladesau”. Els actes s’aniran succeint al llarg de tot l’any fins el 19 de gener de l’any que ve, amb un gran concert de cloenda a l'Auditori de Girona.  

 


En  l’acte de la seva presentació, el passat 18 de gener, s’ha  es va donar a conèixer un nou disc centrat en Viladesau. Es tracta d'un volum gravat en directe a Calonge per La Principal de la Bisbal, cobla de la qual va formar part des de l’any 1950 al 1970. El disc inclou 12 peces entre les quals n'hi ha 3 seves: La Placeta dels Llops, Esperit Calongí i Va de Vals. També compta amb obres d'altres compositors calongins com Enric Vilà i Ivan Joanals, així com sardanes dedicades a Calonge i interpretades en aquest compacte sota la direcció dels seus autors.

Paral·lelament, s’estan portant  a terme diverses propostes des de diferents institucions culturals. Així el Museu de la Mediterrània can Quintana de Torroella de Montgrí presenta des del 27 de gener, l'exposició 'Ricard Viladesau. El príncep de la tenora', i la Cobla Ciutat de Girona que realitza al llarg d’aquest any diversos treballs i propostes musicals al voltant d’aquest esdeveniment.

Figueres tanca el bicentenari de Pep Ventura amb un cap de setmana farcit d'actes

$
0
0
Aquest cap de setmana Figueres s’ha acomiadat de tot un any dedicat a la figura del Pep de la tenora. I ho ha fet amb un reguitzell d'actes que ens han aportat nous materials sobre la seva figura. 


Així dissabte, a l'Auditori Caputxins,  a partir de les 7 del vespre vàrem viure tres presentacions: l'exposició virtual 'Sardanes', el llibre Això no és una biografia de Pep Ventura i a la nit, el disc titulat Pep Ventura. Música romàntica a Figueres, amb un concert de llançament. 
L'exposició és una mostra virtual que es pot consultar només per internet i per tant, disponible per sempre. Els comissaris d'aquest projecte són els doctors en Musicologia i professors de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), Joaquim Rabaseda i Anna Costal, mentre que la documentació s'atribueix a Roser Casals, de la Confederació Sardanista de Catalunya.
  
Tot seguit, es presentà el llibre Això no és una biografia de Pep Ventura. L'Empordà romàntic, revolucionari i espectacular. El títol ja indica que és un volum disruptiu que fa una relectura del mite historiogràfic del música. "Proposa un diàleg entre els fets històrics i el relat mític, un exercici interessant que, a més de suggerir noves perspectives per a l'estudi de la música romàntica, recupera la vivència d'una cultura popular que va contribuir, decididament, a l'avenç i al progrés de la Catalunya contemporània." El volum és obra de la doctora en Musicologia Anna Costa i la Confederació Sardanista de Catalunya també n'és la responsable del seu impuls, juntament amb l'editorial Gavarres.

Per acabar, un concert amb la Cobla de Cambra de Catalunya va serví per presentar el disc que ha editat el Departament de Cultura de Generalitat de Catalunya dins la col·lecció Fonoteca de Música Tradicional Catalana.  L'enregistrament es titula Pep Ventura. La música romàntica a Figueres i la selecció d'obres, l'estudi i els textos del llibret són a cura també dels doctors Anna Costal i Joaquim Rabaseda. S'hi poden trobar fins a 13 obres, entre les que hi ha sardanes, peces per a lluïment de solista o ballables. La majoria són composicions sense enregistraments previs i per tant suposen un document sonor de la nostra història musical essencial. De fet, s'hi podrà escoltar la que se suposa és la 1a sardana revessa de la història: La embustera
El concert va comptà amb la participació d'Anna Costal com a comentarista per contextualitzar la gravació i les obres.
 

Concert: “Figueres en gala”
La cobla Reus Jove sota la direcció musical del mestre Francesc Gregori, i amb la participació del comunicador sabadellenc Jordi Saura, va presentar l'espectacle Figueres en gala el diumenge a la tarda, també a l'auditori Caputxins.


Un viatge en el temps, que ens portà a la segona meitat del segle XIX per escoltar tres composicions de Pep Ventura, poc programades o desconegudes, recuperades dels fons documental de l’Orfeó Català, i que tenen la peculiaritat que no s’han escoltat des de fa més d’un segle. A continuació vam poder  reviure els inicis del Foment de la Sardana, i escoltar tres sardanes de compositors figuerencs que foren interpretades el 22 de setembre de 1927 en la segona ballada organitzada per l’entitat, al capdamunt de la Rambla. (No es conserva el repertori de la primera).

A la segona part gaudirem de música per a cobla i sardanes composta per il•lustres figuerencs. Amb  una estrena absoluta que dóna nom  al concert: Figueres en Gala. El seu autor, Antoni Planàs, nascut a Reus, la va presentar al concurs de composició convocat l’any 1967 a Figueres per commemorar el setè centenari de la Carta Pobla atorgada per Jaume I. No consta en cap arxiu ni base de dades sardanista que s’hagi interpretat mai, ni consta cap estrena d’aquesta sardana.

I  per acabar,  commemorant el centenari del naixement del gran tenorista i compositor Ricard Viladesau, s'interpretà una sardana que fa molts anys que no s’interpreta: Empordània.

 


 

 


 

Montblanc ha presentat els actes com a Capital de la Sardana 2018

$
0
0
La proclamació oficial serà el 17 de març amb una jornada plena d'activitats on  es donaran a conèixer els Premis Capital de la Sardana d'aquest any
 
                                                                                                                     autor: Impuls Comunicació


Dilluns  s'ha presentat en roda de premsa la programació oficial que l'Ajuntament Montblanc i el Grup Sardanista del Museu Arxiu estan preparant per a tot un any de capitalitat sardanista  que es clourà el febrer del 2019 amb el traspàs del títol a la ciutat de Perpinyà.
 
Acte que ha comptat amb la presència del coordinador de la Capital de la Sardana, Víctor Sallés, que ha afirmat: «L'essència és que no sigui sols un esdeveniment pel món sardanista, sinó que la sardana sigui transversal i estigui present en la majoria d'actes que s'organitzen a Montblanc durant tot l'any. No dubtem que serà un èxit, igual que les anteriors edicions».
També ha assistit l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que ha assegurat que la Capital «uneix dues característiques de la singularitat cultural de la  vila: la gran importància del patrimoni artístic i la vitalitat del teixit associatiu. Quan acabi aquest any, voldríem que la petjada de Montblanc quedés impregnada en el món sardanista».
En el transcurs de la roda de premsa, el regidor de Cultura, Jordi Albalat, ha presentat la imatge de la Capital, amb un disseny de quatre cartells que identifiquen diferents monuments de la vila amb la iconografia sardanista, així com un vídeo promocional.
 

 

 
17 de març: el punt de partida
Tot plegat començarà d'aquí 10 dies, quan la vila de Montblanc prendrà el relleu a Figueres amb l'acte oficial de proclamació, esdevenint així la sisena capital d'aquest projecte estrenat per Arenys de Munt el 2013.
Les activitats d'aquest dia començaran amb un concert per la Cobla Ciutat de Girona a les 11 del matí a la plaça de Sant Francesc. Ja dins de l'antiga església, començarà a les 12 del migdia l'acte institucional durant el qual s'estrenarà una sardana composta especialment per Alfred Abad per a la capitalitat montblanquina. També es donaran a conèixer els Premis Capital de la Sardana, que reconeixen persones, institucions, projectes i entitats que treballen en favor de la dansa catalana. En presència de nombrosos representants institucionals i davant la muralla medieval, s'inaugurarà un gran monument i una placa commemorativa, obra de l'escultor Jordi Figueras. A la tarda, la cobla presentarà l'espectacle «El tenor i la cobla» i s'inaugurarà a la sala Sant Feliu l'exposició «Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital», que recull fotografies històriques.
 
  
Al juliol, una anella vol encerclar la muralla medieval de 1.402 metres
La capitalitat té un calendari d'actes anual, . El president del Grup Sardanista del Museu Arxiu, Ramon Requesens, n'ha anunciat aquest matí alguns dels més destacats: «Per nosaltres, un dels majors reptes serà la formació d'una anella que encerclarà tota la muralla el juliol vinent, durant l'Acampada Jove. Fem una crida a tothom i també a aquests joves vinguts d'arreu a col·laborar per tancar-la». La muralla construïda el segle XIV té un perímetre de 1.402 metres i 30 torres, i sols s'ha encerclat un cop, en un acte organitzat per l'ANC. Altres actes destacats de la capitalitat són el concert de Cris Juanico el 12 de maig amb cobla; el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi el 9 de setembre per la Festa Major.
 
La capitalitat és un projecte de la Confederació Sardanista de Catalunya. Compta també amb l'organització de l'Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu de Montblanc, i amb el suport de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i empreses patrocinadores locals.
 
 

Premi Enderrock per a la Simfònica de cobla i corda

$
0
0
Premi Enderrock per votació popular al Millor disc de clàssica 2017:
Cançó d’amor i de guerra, de La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya 
 
                                                                                                                                               Foto: Michal Novak

Figueres clou la capitalitat sardanista amb l'estrena de l'espectacle "Triple Picat"

$
0
0

Figueres cedeix a partir d'ara el protagonisme a Montblanc, Capital de la Sardana 2018

Ajuntament de Figueres

La jornada de cloenda d'ahir va començar al matí amb una cercavila fins a la plaça de la Música, on es va inaugurar el "Monument a la Sardana", obra de l'escultora empordanesa Núria Surribas, i a la tarda, amb l'acte de cloenda i l'estrena de l'espectacle "Triple Picat" a l'església de Sant Pere.
 
La festa popular del matí es va iniciar amb una actuació dels castellers de Figueres a la Rambla, seguida d'una cercavila fins a la plaça de la Música que va comptar amb la participació de diverses entitats de cultura popular del municipi, no només sardanistes: els geganters, bastoners i esbarts locals. A la plaça de la Música, a més de les actuacions de les diferents entitats i ballada de sardanes a càrrec de la cobla Costa Brava, es va inaugurar l'escultura "Monument a la Sardana", obra de l'escultora empordanesa Núria Surribas. 
Durant la inauguració de l'escultura, el regidor de Cultura Popular, Quim Felip, va destacar que Figueres Capital de la Sardana 2017 havia "demostrat que el món sardanista gaudeix d’una molt bona salut" i que es tractava d'una "demostració cultural de primer ordre no només a Catalunya, sinó arreu. I l'escultura de Núria Surribas, que simbolitza la rotllana que ens uneix a tots, amb la gent que s'hi apropa, i la presència de la tenora que dóna tó al conjunt, ens ho recordarà per sempre més." El regidor va agrair la impliciació de les associacions de veïns i les entitats de la ciutat en la celebració de la Capitalitat. 
L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va ressaltar que Capitalitat de la Sardana havia aportat "uns valors culturals, de lleure, però també uns valors de respecte, de tolerància, d’igualtat... tot allò que representa, precisament, la rotllana sardanista. Aquesta rotllana que quedarà per sempre en aquesta plaça". 
 
 
A la tarda, l'església de Sant Pere va acollir l'ace institucional de cloenda, amb el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat Mauné, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. L'alcaldessa va explicar al llarg dels 136 actes que s'havien celebrat en els 13 mesos de capitalitat, (10 actes cada mes), s'havia aconseguit portar Figueres, la sardana i Pep Ventura a Txèquia, a Polònia, a Castella-Lleó, a Andalusia i a llocs tant significatius de Catalunya com el monestir de Montserrat. "La sardana ha estat present a la ciutat, en molt àmbits, i l’hem apropada molt més a la gent. A tots ens quedarà un pòsit de l’any que vàrem ser Capital de la Sardana. Però també hi haurà un llegat: hem editat un llibre sobre Pep Ventura, un CD amb les seves sardanes i aquest matí hem inaugurat el monument a la sardana, situat a la plaça de la Música, al barri de l’Eixample". Felip va remarcar que "tot plegat, però, no hauria estat possible sense un munt de suport i de complicitats".
 
Després dels parlaments i el corresponent intercanvi d'obsequis, va tenir lloc la presentació de la l'espectacle Tripe Picat, una producció de l'Ajuntament de la Figueres i la comissió Capital de la Sardana 2017 en col·laboració amb els municipis de Torroella de Montgrí, Perpinyà (Capital de la Sardana 2019) i Blanes i amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Una proposta teatralitzada i de nova creació amb clar protagonisme de músics joves provinents de diverses poblacions i amb voluntat de transportar l’espectador a l’ambient festiu de mitjans del segle XIX a l’Empordà, en dos llocs tan emblemàtics com són Figueres i Torroella de Montgrí.
 
Una reconstrucció històrica feta amb rigor però, alhora, amb tots els ingredients necessaris per fer-la amena per al públic, guiat de la mà de l’actriu Cristina Cervià i amb el fil conductor creat pel tenora i compositor Jordi Molina, director musical del projecte i autor dels arranjaments que van interpretar més de seixanta músics provinents de la Jove Orquestra de Figueres i de l'orquestra L'Empordanet de l'Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí així com estudiants del Conservatori de Perpinyà i músics formats al Col·legi de Santa Maria de Blanes. L'espectacle també va comptar amb un vessant coreogràfic a càrrec dels balladors del Grup Montgrí Dansa de Torroella. 

Arriba la 2a edició de les Jornades d'Estudi dels Instruments de la Cobla a l'Esmuc

$
0
0
La 1a edició de les JEIC es va organitzar a l'abril del 2015



Foto: A.S. Continuïtat

Aquest vespre s’inaugura la 2a edició de les Jornades d'Estudi dels Instruments de la Cobla (JEIC), que es portaran a terme al llarg de demà i  de dissabte vinent a l'Escola Superior de Música de Catalunya  (Esmuc).
A l’acte inaugural hi participaran el director de l'Esmuc, Josep Borràs; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el president de l'Associació de Cobles de Catalunya (ACC), Jordi Curós i el tenora Jordi Vilà. A continuació s'hi oferirà un concert amb la cobla de l'Esmuc, que interpretarà l'obra Rhapsody for cobla, del compositor nord-americà Kevin Kaska.
Demà  a  partir de les 9:00 del matí, els alumnes inscrits es podran acreditar i a les 10:00 h. es farà l’acte de benvinguda a l'Aula d'orquestra. A partir de les 10:15 h. es desenvoluparan les diverses classes col·lectives d'instrument, tallers i la jornada matina acabarà amb les classes magistrals per a cadascun dels instruments de la cobla. A la tarda hi haurà els assaigs agrupats per instruments per preparar el repertori del concert final, diversos tallers i l’assaig general. A les 19:30 h., a l'Aula orquestra, els alumnes d'aquesta 2a edició de les JEIC oferiran el concert final, on s'homenatjarà el flabiol, professor i compositor Jordi León.

Els professors que intervindran en aquesta jornada seran, com a flabiol i tamborí, Marcel Sabaté, professor a l'Esmuc; Bernat Castillejo, professor al Conservatori de Sabadell; Montserrat Soques, graduada de l'Esmuc i Lluc Vizentini, graduat de l'Esmuc. Com a tible, Jordi Vilaró, professor de l'Esmuc; Oriol Oller, professor al Conservatori de Palafrugell i l'Escola Municipal de Música Conrad Saló de La Bisbal d'Empodà; Francesc Gregori, professor al Conservatori d'Igualada i Antoni Martínez, graduat de l'Esmuc. A la tenora es comptarà amb Jaume Vilà, intèrpret i pedagog de la tenora; Jordi Figaró, professor de l'Esmuc i del Conservatori de Barcelona; Jordi Molina, intèrpret i compositor; Elisenda Vilarrubias, graduada de l'Esmuc; Conrad Dalmau, graduat de l'Esmuc i Magí Canyelles, graduat de l'Esmuc. Com a trompeta hi participaran Toni Gallart, professor de l'Escola Municipal de Música de Sant Andreu i Ivó Oller, professor a l'Escola Musicop Mataró. Al trombó impartirà classes Jordi Gómez, professor de l'Escola Oriol Martorell i Gabriel Mateu, professor del Conservatori de Barcelona. Com fiscorn hi haurà Jordi Estartus, professor al Conservatori de Girona; Eduard Prats, professor al Conservatori de Palafrugell i l'Escola Municipal de Música Conrad Saló de La Bisbal d’Empodà i Pep Moliner, professor de l'Esmuc. Al contrabaix es comptarà amb Joan Druguet, professor de l'Escola Municipal de Música de Centelles i Joan Serinyà, intèrpret a la cobla Bisbal Jove.

 
Pel que fa a la sessió del dissabte 24 de març serà un espai de debat i reflexió. Al matí s'hi presentaran 6 temàtiques i a la tarda s'organitzaran 2 taules rodones de debat. D'aquesta manera s'abordarà la discussió i el vessant acadèmica.
Aquestes jornades,  adreçades tant a escoles i conservatoris com a particulars, estan organitzades per l'Esmuc i l'Associació de Cobles de Catalunya, amb la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya.


 

"Miss Dalí" mostra la relació de la família Dalí amb la sardana

$
0
0
El film, dirigit per Ventura Pons, es va rodar a  Rambla de Figueres, entre altres indrets. Font: Xavi Toral, Rosa Espigulé i Montserrat Mauné.

Aquest divendres passat s’ha estrenat a Figueres la pel·lícula Miss Dalí de Ventura Pons, una obra que narra la relació d’Anna Maria Dalí amb el seu famós germà Salvador.  El film  ha comptat amb la participació del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, que va estar rodant una escena d’època el passat mes de juny a la rambla de la capital empordanesa.
La seqüència se situa l’any 1925 i descriu un moment en què el pare de Dalí, a qui li agradaven molt les sardanes, va pagar una audició a la Rambla amb motiu de la visita del poeta Federico García Lorca a Figueres.
En ella es poden veure membres del Foment de la Sardana de Figueres, gràcies al qual  es va concretar la participació sardanista a la pel·lícula, vestits amb roba dels anys 20, i també dansaires de l’entitat Mediterrània Dansa i de la colla Tramuntana de la Societat Coral Erato, també figuerenques. Tots ells apareixen a la pel·lícula ballant una sardana del mestre Pep Ventura interpretada pels músics de la cobla La Principal d’Olot.
Les sardanes que s'hi interpreten són Cants del dia i El diablo en el poder, ambdues de Pep Ventura. L'elecció de Cants del dia és volguda, ja que s'hi escolta l'himne republicà de Riego, i la pel·lícula s'emmarca en els anys 20, quan el republicanisme era una opció política creixent.
 
Per festejar la incorporació de la sardana a la pel·lícula i estrenar-la a Figueres, el Foment de la Sardana Pep Ventura ha organitzat una ballada davant el recentment recuperat cine Las Vegas aquest  divendres passat.  A l'esdeveniment sardanista hi ha assistit el director del film, Ventura Pons, i alguns dels actors. L'estrena ha comptat amb l'espectacle de la catifa vermella i un Cadillac amb el qual ha arribat Ventura Pons.La part musical ha anat a càrrec de la mateixa cobla que va participar en la filmació, La Principal d'Olot.

 
 

LA BISBAL JOVE PRESENTA “TUTUTS” A LA FIRA DE TEATRE D’IGUALADA

$
0
0
La capital de l’Anoia torna a omplir-se dels millors espectacles per a infants i joves amb la 29a edició de La Mostra

 


                                                                                                                                 
Quatre dies de representacions a sales, places i carrers on s’hi podran veure un centenar de funcions de tots els gèneres ofertes per una cinquantena de companyies d’arreu de Catalunya, l’Estat i internacionals.


Tot el públic que s’atansi a la Fira podrà gaudir d’una selecció d’arts escèniques innovadora, de referència a Catalunya. I, entre dins l’oferta adreçada a tots els públics, enguany arriba l’espectacle Tututs   que ens ofereixen des de l’any 2015 la cobla La Bisbal Jove i l’actor David Planas.


L’espectacle ens transporta a la Festa Major de la vila de Tututs, on la cobla, com es feia temps enrere, s’ocupa de tota la música de la festa major, des d’una processó, les sardanes, el ball de tarda, el gran concert, passant pel ball de nit, les matines, la música DJ, castells de foc, els castellers… Tot lligat i dirigit per David Planas.


REPRESENTACIONS

- Divendres,13

  10.45h al Teatre Mercantil

- Dissabte, 14

  18.30h a la plaça de l’Ajuntament

Entrada gratuïta

GERARD PASTOR I RAMON CARDO GUANYEN EL CONCURS MUSICAL MASQUEFA - MONTGRINS 2018

$
0
0
El Premi de composició de música per a cobla s’atorga en el marc del cicle musical ‘Masquefa sona bé’, que promou la divulgació de la música a la vila


Els premiats al costat de la cobla Montgrins / Ramon Vallfogona
 
 
La 2a edició del Premi de composició de música per a cobla Masquefa - Montgrins ha premiat ex aequoles obres El dansaire, de Ramon Cardo, i Danses Imaginàries, de Gerard Pastor. El veredicte del jurat s’ha fet públic en el concert de presentació de les quatre obres finalistes, d’un total de 14, celebrat aquest diumenge dins del festival de música 'Masquefa sona bé”.


Ramon Cardoés de la població de Godella, al País Valencià. La seva carrera musical ha estat vinculada sempre al jazz, com a saxofonista i director. També desenvolupa la tasca educativa com a director del departament de Jazz de la Universitat Jaume I de Castelló i del departament de jazz del Conservatori Superior de Música de València. La seva primera obra per a cobla El pas del temps, un divertiment per a tenora solista i cobla fou estrenada en   el Memorial Joaquim Serra de l'any passat.


Gerard Pastorés pianista, director i compositor. Ha creat més de 30 sardanes i ha guanyat diversos premis de composició, com el Concurs de Joves Compositors de Blanes; el 2º Concurso de composición para Banda Sinfónica 'Vicente Ruiz Monrabal' de la Confederación Española de Sociedades Musicales (CESM) o el Premi Josep Maria Lleixà i Subirats.
D'altra banda, Retrats, de Carles Prat, i Ofrena al poeta Joan Brossa, de Joan Lluís Moraleda, han estat premiades amb l’accèssit.
El jurat l'han integrat Joan Albert Amargós, Marcel Sabaté i Jesús Ventura, i Jordi Tomàs, de 'Masquefa sona bé', com a secretari. 

El concurs, emmarcat cicle de música estable 'Masquefa sona bé', promou la divulgació musical a aquesta població de l'Anoia i esta dotat amb 3000€.  Aquest certamen s'organitza per commemorar els més de 70 anys de relació de la cobla Montgrins amb la població de Masquefa. Està impulsat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Masquefa i compta amb la col·laboració de la Cobla Montgrins, i l’organització del ‘Masquefa sona bé’.


La 1a edició la va guanyar el pianista i compositor Jordi Castellà amb l'obra Fantasia per a tenora i cobla.


“Les cançons seran sempre nostres “ del tenorista Magí Canyelles i el cantant i compositor Arnau Tordera rep el premi Teresa Rebull

$
0
0
La proposta es presentarà a la Fira Mediterrània de Manresa i presentarà la música i les cançons tradicionals des d'un vessant modern.


fotografia: Arnau Tordera i Magí Canyelles amb el guardó /mèdium 
 
La 3a convocatòria del Premi Teresa Rebull ha guardonat el projecte Les cançons seran sempre nostres del tenora Magí Canyelles i el cantant, compositor i guitarrista Arnau Tordera.
El treball es basa en el llibre del Doctor en Musicologia Jaume Ayats Explica'm una cançó – 20 cançons tradicionals catalanes, publicat el 2009 per Rafael Dalmau Editor. A partir d'aquest recull, en què hi ha cançons molt populars com La filadora o Rossinyol que vas a França, elaboraran composicions amb diversos recursos, com els electrònics, entre d’altres.

 


Segons Canyelles, "la tenora tindrà un paper molt important perquè vull normalitzar-la i introduir-la arreu sense límits i trencar els prejudicis que tenen músics i públic".
Canyelles explica que ja tenen el repertori i la formació instrumental, de manera que ara només es qüestió de desenvolupar el projecte. De moment, però, reconeix que guanyar aquest Premi és una gran oportunitat a nivell mediàtic i, sobretot, que "és molt important que hi hagi ajudes d'aquest tipus per a la creació".

 


El Premi Teresa Rebull té una dotació de 5.000 € per a la producció del projecte i ofereix una estada de creació a l'Espai Marfà - Ajuntament de Girona i la Fundació Privada Casa de la Música del Gironès. També implica estrenar l'obra a la Fira Mediterrània, que en aquesta ocasió  serà el dijous, 4 d'octubre. 
L'objectiu del Premi és "donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu, col·laborant en el finançament del procés de producció: arranjaments, direcció, escenografia, assaig i implantació en escenari, etc.". Per això cal crear un espectacle musical, amb diàleg o sense, o amb d'altres disciplines artístiques, si es desitja, que es pugui representar en directe.

També participaran en el projecte Les cançons seran sempre nostres Joana Gumí com a violí i acordió diatònic; Arnau Burdó com veu, teclats, electrònica i membre del grup Obeses i Maribel Rivero com a veu i contrabaix. Antoni Font en serà el director escènic, escenògraf i il·luminador.


Magí Canyellesés tenora a la cobla Sabadell i va obtenir el Grau Professional de tenora amb Premi d'Honor l'any 2012. També s'ha format en gralla i saxòfon modern amb diversos professors. Per aquestes raons combina com a intèrpret els diversos instruments que toca en formacions d'estils tan variats com el gènere ska o rocksteady, així com l'animació infantil o la banda de carrer.
Arnau Torderaés el líder del conegut grup català Obeses, que va tenir una entrada musical molt forta entre el jovent català.
La col.laboració entre els músics ja la podem troba  en la composició 'La BenPlantada' del seu 2n disc, Zel, publicat al 2013, que es va definir com  a "sardanarock", i on la tenora que hi sona és, la de Magí Canyelles.


En les dues anteriors  edicions del Premi Teresa Rebull es van guardonar eprojectes  Càntut”, de Carles Belda i Carles Sanjosé i  CarMenka. Maika Makovskibuscant les arrels de la cantant mallorquina Maika Makovski .

El Bi-Ba Butzemann en versió Sardana!

$
0
0
 
L'”Es tanzt ein Bi-Ba-Butzemann” s’ha popularitzat a Catalunya perquè fonèticament sembla que la tornada exclami ‘Viva Puigdemont’. No ha passat decepercebuda a ningú i tampoc pel món de la cobla i la sardana. El compositor Dani Gasulla l’ha versionat i en les darreres hores l’han interpretat la Cobla Maricel i les Cobles Marinada i Mil·lenària, com podreu veure a continuació.











 
 

Torna la Sardana de l'Any

$
0
0
 
Demà se celebra el concert final per escollir la Sardana de l’Any 2017. El Centre Cívic d’Alcanar s'omplirà d'amants de la sardana per escollir la que, segons els seus vots,  la que es mereixi  el guardó del Premi Popular. La cita serà a les 5 de la tarda.
Les 10 sardanes finalistes són:
 

A més coneixerem els Premis de la Crítica i Joventut atorgat per un jurat format per un equip de prestigiosos músics i compositors.
 
El certamen  que començà el mes de setembre passat  arriba  a la seva 29a edició. Com cada any, el concurs s'ha  retransmès cada setmana a través de més de 30 mitjans de comunicació de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord.  Els oients, setmana rera setmana, amb el seu vot han anat escollint les sardanes finalistes de les 45 triades inicialment per un comité seleccionador.      
El Premi de la Crítica s'atorgarà entre les 45 sardanes basant-se en la qualitat musical de les obres.
Pel que fa al Premi Joventut, hi poden participar totes les sardanes estrenades durant el 2017 que siguin obres d'autors menors de 30 anys el dia de la seva 1a interpretació pública.
 
La llista completa de les sardanes seleccionades i el resultats de les votacions les podeu veure a https://www.lsda.cat/


La vall de Ribes, Premi Popular, i Per a tu Queralt, Premi de la Crítica, guardons de la Sardana de l'any 2017

$
0
0
‘Nadal Montserratí’, de Xavier Ventosa, guanya el Premi Joventut
El gran teatre del Liceu acollirà el  proper certamen coincidint amb la 30a edició

Foto de família dels premiats i autoritats / C.S.C.
La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2017, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Centre Cívic d’Alcanar, ha guardonat la sardana ‘La vall de Ribes’, del compositor de Josep Coll Ferrando, amb el   Premi Popular. Aquesta és la seva 3a victòria, ja que també va guanyar aquest Premi Popular a les edicions del 2008 i el 2010. Per la seva banda, la sardana  ‘Per a tu Queralt’, de Jordi Feliu, ha obtingut el Premi de la Crítica atorgat per un jurat format per 8 compositors  de reconegut prestigi,  L'accèssit del Premi Popular ha estat per a ‘Nits d’estiu a Sant Llorenç’ del compositor tarragoní Alfred Abad, i el del Premi de la Crítica ha estat per a ‘Trentena i amunt’, d’Enric Ortí.



 
Premi Joventut
També s’ha lliurat el Premi Joventut, que ha recaigut a la sardana ‘Nadal Montserratí’ de Xavier Ventosa. L’accèssit ha sigut per a ‘Elegíaca’, d’Albert Fontelles. Aquest premi vol fomentar i premiar les composicions de sardanes d'autors menors de 30 anys i s'ha atorgat el premi pel mateix equip de jurat, integra per: Anna Abad, Eduard Sendra, Joan Moliner, Joan Gibert, Olivier Marquès, Joan Francesc Vidal, Xavier Molina i Jordi Molina.
Les 10 sardanes finalistes a la primera part
La Final del concurs ‘La Sardana de l’Any 2017’ ha ofert una primera part en què les cobles Reus Jove i Marinada han interpretat les 10 sardanes finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les 61 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.
El jurat que ha triat el Premi de la Crítica i del Premi de Joventut,  també han atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol, independentment que hagin estat seleccionades o no per aquesta final.


 
Homenatge a Ricard Viladesau 
A la segona part s'ha presentat el nou espectacle de la cobla Ciutat de Girona, ‘De músic a Mite’. L’obra se centra en la figura de Ricard Viladesau, en el marc del seu centenari, en un recorregut per la vida i l’obra del Princep de la tenora a través de la seva música i  d’altres compositors relacionats amb ell, amb un suport audiovisual. Els intèrprets en són la cobla Ciutat de Girona; Susana del Saz, actriu; Joan Torras, a la percussió i teclats, tots ells sota la direcció musical de Jesús Ventura. El guió és de Mercè Planas i el coordinador general n’és Francesc Sánchez Carcassés.

Imatge del concert / C.S.C.
A l’esdeveniment de la Sardana de l'Any han assistit Joan Roig, tinent d’alcalde de l’Ajuntament d'Alcanar; Mercè Fischer, regidora de Festes i de Mitjans de Comunicació de l’Ajuntament d’Alcanar; Antoni Herrera, subdirector de la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; M. Carme Navarro Balada, presidenta del Consell Comarcal del Montsià i Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya. També hi ha estat present Jordi Romeva, qui va ser president de la Federació Sardanista de Catalunya, pare del conseller d’Exteriors Raül Romeva. L’antic president ha rebut a l’inici de la Final un ram de flors grogues que ha repartit entre les cadires buides de la primera fila en tribut als presos polítics. 
Jordi Romeva, qui va ser president de la Federació Sardanista de Catalunya, pare del conseller d’Exteriors Raül Romeva / C.S.C.

'Ssshhht!', el nou espectacle de la Bisbal Jove per al públic familiar

$
0
0


C.S.C. - Premsa                  
El passat dissabte, 19 de maig, la cobla Bisbal Jove ha estrenat el seu nou espectacle Ssshhht! a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí, coproductor de la proposta. Es tracta d'un espectacle per a cobla innovador, ple d'humor i bon ritme pensat per a tots els públics. De fet, l'objectiu "és reivindicar, en la formació de la cobla, la jazz band catalana, una formació de mil cares i atractiva per al jovent".
La proposta té una durada d'1 hora i s'hi interpreta tot tipus de música amb una formació de cobla. La seva contractació es pot fer directament a través de la cobla Bisbal Jove: bisbaljove@gmail.com o al telèfon 646 544 442.
 
L'espectacle Ssshhht! es posiciona com el relleu de la proposta precedent Tututs que també es va estrenar a l'Espai Ter, el 2015, coproduït igualment. Des de llavors s’ha representat en una cinquantena d'ocasions per tot el territori català. Igualment, Ssshhht! vol ser un espectacle en gira. Per aquest motiu a la presentació a Torroella s'ha convidat els programadors de diferents equipaments escènics i musicals de les comarques de Girona.
A més a més, el curs escolar 2019-2020, Ssshhht! serà també una activitat educativa que s'oferirà en el marc del programa escolar 'l'Aula a l'Espai Ter' als nois i nois de cicle mitjà de l'Educació Primària.
L'Espai Ter de Torroella de Montgrí vol ser "un punt de suport a la creació musical, especialment la música popular i tradicional catalana". Per això compta amb la Bisbal Jove, una de les formacions de cobla més singulars del país per les seves apostes musicals.
 

L'Aplec de les Violetes tindrà una 'hora groga' pels presos polítics amb una sardana d'estrena

$
0
0
L'Aplec que organitza l'Obra Sardanista Violetes del Bosc davant la Catedral de Barcelona tindrà  a de 2/4 de 8 del vespre tota una 'hora groga' dedicada als presos polítics, i s'hi estrenarà una sardana amb melodies dels càntics de les manifestacions.
 
L'acció consistirà en la interpretació de 6 sardanes patriòtiques, com La Santa Espina, d'Enric Morera; Somni de llibertat, de Jordi Paulí o La veu de Catalunya, de Josep Maria Ruera, entre d'altres. Entre elles s'hi estrenarà una sardana de Joan Barcons que recopila els motius dels càntics de les manifestacions que s'han popularitzat durant les darreres convocatòries reivindicatives. L'autor, a més a més, ha cedit es drets d'autor al fons de solidaritat amb els presos polítics. Així mateix, els diners que es recaptin durant l'Aplec aniran a favor de la caixa de solidaritat. Al final, les 3 cobles interpretaran a conjunt una sardana també molt simbòlica amb un arranjament especial.
 
A més a més, entre sardana i sardana hi haurà la intervenció de representants de l'ANC i Omnium i de familiars de diversos presos polítics. En aquest sentit, l'organització remarca al programa de mà que "tenim també necessitat de reivindicar els nostres drets democràtics i la solidaritat amb els presos polítics, que ho son, diguin el que diguin.".
L'Aplec de les Violetes de Barcelona és una de les cites sardanistes més conegudes de la ciutat de Barcelona, per la seva ubicació i per l'entitat que l'organitza. Enguany arriba a la 24a edició i hi participaran les cobles Marinada, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i La Principal del Llobregat.

2a edició del Festival 'Amb so de cobla'

$
0
0
Es celebrarà del 8 al 12 d'agost a la vila de Palamós



 Acte de presentació / F. Vallejo


Divendres el Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura, ha acollit la presentació de la 2a edició del Festival 'Amb so de cobla',  certamen on, tal i com diu el seu nom, el protagonistes  son els instruments de la cobla.
Actuacions d'artistes consagrats com els cantautors Cris Juanico i Roger Mas; grups com Los Gazpacho i Biflats; i l’espectacle musical Tututs, són una mostra del que es va poder gaudir a la primera edició celebrada l’any passat, sense oblidar-se de la vessant més clàssica i tradicional de la cobla, com és l’Aplec de la Sardana i el Concert la Costa Brava - Memorial Ricard Viladesau. Per als impulsors del projecte, 'Amb so de cobla' demostra que malgrat l'extens i divers mapa de festivals d'estiu ja existents a Catalunya, "existeix un espai per aquest tipus de festival com va demostrar l'èxit de la 1a edició, amb un marc propi i singular en aquesta atapeïda geografia de festivals".
Enguany el Festival continuarà apostant per la diversitat i la fusió, amb un fort component de país. Així, el 9 d'agost, es podrà veure l'espectacle Triple picatal Teatre La Gorga. Aquesta proposta, presentada  a la cloenda de Figueres com a Capital de la Sardana 2017, transporta a  l'espectador a l'ambient festiu de mitjans del segle XIX a l'Empordà, en 2 llocs tan emblemàtics com són Figueres i Torroella de Montgrí. A l’endemà, el Parc del Convent dels Agustins acollira a l’acordionista Kepa Junkera amb La Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, en una nova producció que ha encarregat el mateix festival.
El festival començarà el 8 d'agost, amb el 18è Concert de la Costa Brava - Memorial Ricard Viladesau a l'Arbreda Municipal. D'aquesta manera, 'Amb so de cobla' forma part l'Any Viladesau, en el marc del centenari del seu naixement. Un dels directors del Festival, Adirà Bauzó, ser deixeble de Viladesau, posa en valor la figura del tenora i compositor: "Ricard Viladesau era un savi, es mereix un homenatge de país, va portar la cobla a uns nivells increïbles, crec que el món cultural li deu aquest reconeixement".
El dissabte, 11 d'agost, serà el torn de The Cobla Sound Fanfare. A partir de les 10 de la nit aquesta insólita formació recorrerà els carrers de Palamós mostrant la sonoritat de la cobla més enllà del seu repertori habitual. Estarà Formada per 7 músics amb instruments de cobla, percussió i una tuba que interpretaran peces d'estils tan diferents com dixie, funk, secondline, bossa, samba, corrido, pasdoble, gipsy, klezmer, cercavila i música de carrer catalana. Els intèrprets en són Xavier Torrent, flabiol i tamborí; Jordi Casas, tible; Jordi Guixé, tenora; Eduard Prats, fiscorn; Pep Moliner, tuba i Rafel Rostey i Pep Solà, percussió.
Seguidament, a les 11h, a la zona de petanca del Passeig del Mar, actuarà la Cobla Catalana dels Sons Essencials. El grup de Marcel Casellas presentarà del seu nou projecte Si són flors, floriran.
El festival es tancarà el diumenge amb l’espectacle de la sardana esportiva. A les 8 del vespre a l'escenari fix del Passeig del Mar les colles Dolç Infern, de Lleida i Mirant al Cel, de Sabadell, acompanyats amb la cobla Mediterrània´,  mostraran públic assistent aquesta modalitat sardanista que ofereixen les colles de competició.
Com a  la primera edició, el Festival organitzarà un curs per a joves estudiants d'instruments de cobla. Serà el dissabte, 20 d'octubre, de 10:00 h. a 14:00 h., a l'Aula d'Aprenentatge. Els instruments i els professors que hi intervindran seran a la trompeta, Toni Gallart; al fiscorn i trombó, Pep Moliner; al tible, Ivan Alcazo; a la tenora, Jordi Molina; al contrabaix, Joan Druguet i al flabiol, Xavier Torrent. Les inscripcions són gratuïtes.
Altres propostes s'incorporen al programa, malgrat celebrar-se fora de les dates del festival. Així, tenim l’Aplec de la sardana de Palamós el diumenge 22 de juliol, i altres actuacions de la Cobla Catalana dels Sons Essencials d'aquest estiu, concretament del divendres, 13 de juliol a Banyoles; dijous, 26 de juliol a Figueres i diumenge, 9 de setembre, a Lloret de Mar.
L’acte de presentació l'ha encapçalat Laura Borràs, consellera de Cultura, qui ha donat pas a una intervenció en directe des de Brussel·les de Lluís Puig, el conseller que va impulsar l'any passat el projecte. També hi ha participat Lluís Puig, alcalde de Palamós, Albert Piñeira, vicepresident tercer de La Diputació de Girona i Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
El projecte d'enguany compta amb un pressupost de 80.000€, i presenta "tots els espectacles i la formació de manera gratuïta excepte el concert de l'Agrupació Sardanista Costa Brava, 18è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament". La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ha refermat el compromís de la Generalitat en el projecte: "Aquest és, per a nosaltres, un festival de referència a tot Catalunya. Tot el que passi a Palamós ha de ser un aparador nacional, hem de ser la veu del que passi al país".
Aquest festival l'impulsa la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Palamós, juntament amb l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, i compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya.


 


Ja es pot escoltar la Sardana per la Llibertat

$
0
0

La sardana Vent d'octubre, que ha compost Paco Viciana per a la Sardana per la Llibertat, ja es pot escoltar a la pàgina electrònica www.sardanaperlallibertat.cat, a la secció 'Vent d'octubre'. Està disponible en versió per a cor, però l'obra existeix format per a cobla o per a cor. Aquesta serà la sardana que ballaran els sardanistes inscrits per envoltar l'estany de Banyoles el proper dissabte, 30 de juny, per reclamar la llibertat dels presos polítics.
 
A la pàgina electrònica també es poden veure els vídeos de la gravació, conèixer-ne la lletra i baixar-se'n les partitures. L'enregistrament va ser el passat dissabte, 26 de maig en la seva versió per a cobla i cor femení amb Jordi Molina com a coordinador de la cobla i Imma Pascual, com a coordinadora de la coral femenina. La gravació es va fer als estudis 44.1 d'Aiguaviva, amb Toni París com a tècnic de gravació i el mateix Paco Viciana com a productor musical. El cineasta Quim Paredes i Baulida s'ha encarregat de l'enregistrament en vídeo. La composició té 3 possibilitats d'interpretació: per a cobla i cor; per a cobla i per piano i cor.
 
Paco Viciana, ha explicat que Vent d’octubre "s'inspira en l'esperit d'una de les sardanes més emblemàtiques i alhora prohibides de tot el repertori sardanístic català, La Santa Espina". I afegeix que "el seu esperit alegre i vital desacomplexadament català i orgullós de la seva particularitat em va ajudar a trobar el to reivindicatiu i esperançador de Vent d'octubre". En aquest sentit, el compositor ha remarcat que "vull enviar amb aquesta obra un missatge clar d'esperança i orgull en la nostra història i en la nostra gent, en la lluita constant i incansable per les llibertats del nostre poble, ara i sempre".
 
D'altra banda, la lletra és del conegut poeta i escriptor J. N. Santaeulàlia, a partir d'un poema escrit arran dels fets d'octubre de 2017, especialment de la concentració amb espelmes a la Diagonal de Barcelona contra l'empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. J. N. Santaeulàlia assegura que "en aquells versos mirava d'expressar que som un poble cansat de ser vençut que, algun dia, derrotaríem la violència i la intolerància de l'Estat Espanyol amb les armes de la raó, la democràcia, la justícia i la pau".
 
Ambdós artistes ja van col·laborar anteriorment en obres com Estany(Els colors reflectants) o l'espectacle inaugural del Campionat del Món de Rem de 2004.
La sardana Vent d'octubre és un encàrrec exprés del Comitè de Defensa de la República del Pla de l'Estany, l'Assemblea Nacional Catalana i el Foment de la Sardana de Banyoles. Per poder-la ballar caldrà que els 6.000 sardanistes que envoltin l'estany de Banyoles a la mitja part de l'Aplec portin una ràdio que els permeti sintonitzar Ràdio Banyoles (107.3 FM). L'emissora retransmetrà l'actuació d'una cobla, amb músics seleccionats expressament, des de dalt d'una barca al centre de l'estany. L'activitat es complementarà amb la interpretació de la sardana Somni, de Manel Saderra i Puigferrer.
 
Per participar-hi cal registrar-se a qualsevol dels 25 trams que envolten l'estany a ww.sardanaperlallibertat.cat. De moment ja hi ha més de 4.000 inscrits, de manera que encara cal aconseguir més registres. L'organització també anima a portar algun element de color groc per tenyir el contorn de l'estany amb aquesta tonalitat reivindicativa.

Girona presenta la seva 1a escola de cobla

$
0
0
PortalSardanista
           
Girona, encapçalada per la seva alcaldessa, Marta Madrenas, ha presentat aquest dilluns,  la 1a escola de cobla de la capital gironina, a partir de l'impuls de la Fundació Metalquimia i l'escola de música Claudefaula. A l'esdeveniment hi ha assistit també elregidor de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas; el vicepresident de la Fundació Metalquimia, Josep Lagares; la directora de l'escola, Lídia Millet, i el director de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, Francesc Cassú.
 
La proposta té com a objectiu promoure la formació en instruments de cobla impulsat i és pioner a Girona. També s'hi inclou "vetllar per la recuperació i la conservació dels instruments de cobla com a patrimoni català únic al món; integrar els instruments de la cobla als ensenyaments artístics generals de música, equiparant-los als d’altres instruments, així com vetllar perquè al final del curs l'alumnat assoleixi els nivells programats".
 
Al mateix temps, l'escola busca també "potenciar l'ús dels instruments propis de la cobla com a part important de la vida musical de l’escola, de la ciutat i del país, amb la creació de la Cobla Claudefaula i la interacció amb altres projectes orquestrals singulars com la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya". De fet, a través de l'escola de música de cobla es vol potenciar també "la funció socialitzadora dels instruments de cobla, fomentant la interacció entre els diferents membres del centre, així com facilitar intercanvis amb altres centres que treballin en la mateixa línia". En aquest sentit, es vol crear un planter d'alumnes joves que, més endavant es puguin dedicar professionalment al món de la cobla.
 
La idea de la creació d'una escola de cobla a Girona sorgeix del fet que la Fundació Metalquimia va detecar un buit en la formació musical d'instruments de cobla en els seus nivells elementals. Però també vol incentivar la formació en instruments de cobla entre estudiants adults.
 
L'Ajuntament de Girona hi col·laborarà cedint els espais de les classes a l'Auditori de Girona i donarà suport logístic per tal de fer realitat aquest projecte. El seu objectiu és ampliar l'oferta cultural i musical de la ciutat i fer que sigui possible que tothom hi pugui accedir. Així, l'alcaldessa ha manifestat que "Girona fa una aposta molt important per la cultura, no tan sols per difondre-la, sinó que va més enllà, i aquesta nova escola encaixa perfectament amb aquesta aposta perquè parla de talent i crea múscul cultural". Madrenas, alhora, ha volgut remarcar la importància de la col·laboració publicoprivada per poder dur a terme iniciatives d'aquest tipus.
 
De la seva banda, el vicepresident de la Fundació Metalquimia i impulsor del projecte, Josep Lagares, ha destacat que "amb aquesta escola s'omple un buit existent al nostre país per tal de fer arribar la cobla, amb el seu so tan únic i genuïnament català, a totes aquelles persones que, sense ser estudiants de música o músics professionals, per tal de recuperar, potenciar i anar estenent a tot el territori el coneixement d’aquests instruments".
 
La iniciativa té també la complicitat de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, el principal projecte musical de la Fundació Metalquimia. En aquest sentit, els músics de la Simfònica seran professors del projecte i Francesc Cassú, director de la Simfònica, serà també el director de la futura Cobla Claudefaula.
 
L'inici de les classes serà aquest proper setembre, amb l'inici del nou curs escolar. Així, del 21 al 29 de juny es durà a terme una roda d’instruments perquè aquelles persones interessades puguin començar a prendre contacte amb ells. Els aspectes teòrics i pràctics, tècnics i interpretatius, estaran units a l'escola Claudefaula.
 
La Fundació Metalquimia ha impulsat al llarg de la seva existència l'enregistrament de diversos discs de sardanes i el seu projecte més visible avui en dia és la citada Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.

Nou disc de la Ciutat de Girona centrat en les sardanes primerenques de Viladesau

$
0
0
PortalSardanista
       
La cobla Ciutat de Girona ha llançat la mercat un nou disc, centrat en la figura de Ricard Viladesau. El volum es titula Ricard Viladesau. Primeres sardanes, 1933-1951 i és un recorregut per les seves obres primerenques, la majoria sense gravacions prèvies.
Així, fins a 9 de les 13 sardanes disponibles serà la 1 vegada que tenen un enregistrament. Alguns dels títols que hi consten són Records de Torre Valentina, El nunci, Cant diví, Lali, Camí de Mèxic, Entremaliada, Idil·líca o Un trosset d'Empordà. També s'hi poden trobar d'altres obres molt més conegudes i ja gravades com Hermínia, A en Josep Coll o Calongina.
El disc, a més a més, compta amb un llibret amb fotografies i col·laboracions de persones vinculades a l'autor sobre la vida i l'obra del compositor. En concret, són textos de Jordi Molina, que va ser alumne de Viladesau i és el comissar de l'exposició Viladesau. El príncep de la tenoraViladesau. El príncep de la tenora; Francesc Sánchez Carcassés, comissari de l'Any Viladesau i Esteve Molero, compositor i director.
El disc es pot comprar a través de la cobla, a un preu de 15 €. Se n'ha fet 500 còpies i la producció musical ha anat a càrrec de Josep Maria Serracant. La direcció musical correspon a Jesús Ventura. El disc ha estat possible gràcies a l'Ajuntament de Calonge, l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, la Confederació Sardanista de Catalunya i Músics per la Cobla.
La seva producció s'emmarca en la celebració de l'Any Viladesau i és gràcies als ajuts que la Confederació Sardanista de Catalunya atorga per incentivar l'edició discogràfica de sardanes, obres per a cobla i d'altres materials d'interès per al sector.